Ostali sportovi

Spektakl u Monte Karlu - on je sada prvi na svetu! Skinuo je Hamiltona sa "broja jedan" - nikad nije ovo doživeo!

Autor Bojan Jakovljević

Najveći uspeh u karijeri sjajnog Holanđanina!

Izvor: Tanjug/Pool via AP/Gonzalo Fuentes

Vozač Red Bula Maks Verstapen (25) pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Monaka i preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu.Verstapen je vodio od početka do kraja na stazi ulične trke u Monte Karlu i ostvario 12. pobedu u karijeri, a prvu u Monaku. On je trku završio za sat, 38 minuta, 56,820 sekundi. To je njegova druga pobeda u sezoni.

Drugo mesto zauzeo je vozač Ferarija Karlos Sajnc sa 8,968 sekundi zaostatka, a treći je bio Lando Noris iz Meklarena sa 19,427 sekundi zaostatka.

Vozač Red Bula Serhio Peres zauzeo je četvrto mesto, peti je bio vozač Aston Martina Sebastijan Fetel, a šesti Pjer Gasli iz ekipe Alfa Tauri.

Aktuelni šampion Luis Hamilton iz Mercedesa zauzeo je sedmo mesto, uz dodatni bod za najbrži krug trke, Lens Strol iz Aston Martina osmo, Esteban Okon iz ekipe Alpin bio je deveti, a 10. mesto zauzeo je vozač Alfa Romea Antonio Djovinaci.

Vozač Ferarija Šarl Lekler propustio je trku zbog problema sa menjačem, a trebalo je da startuje sa pol pozicije.

Verstapen je preuzeo prvo mesto u šampionatu i sada ima 105 bodova, četiri više od Hamiltona. On prvi put u karijeri vodi u šampionatu vozača.

Izvor: Tanjug/Pool via AP/Gonzalo Fuentes

Posle odustajanja Leklera, vozači su ostali na svojim pozicijama, Verstapen je imao otvoren put i sačuvao je vođstvo posle napada Botasa, a iza su vozili Sainc, Noris, Gasli i Hamilton.

Verstapen je do šestog kruga ima prednost 1,4 sekunde nad Valterijem Botasom, koji je ubrzo vozio najbrži krug i na sekundu smanjio zaostatak. U tim trenucima dobro je vozio Fernando Alonso, koji je pretekao Cunodu i Džordža Rasela i našao se na 14. mestu.

Verstapen je sigurnom vožnjom čuvao vođstvo, na kraju 11. kruga uvećao je prednost nad Botasom na dve sekunde, a zatim i posle najboljeg rezultata u 17. krugu i na 2,3 sekunde.

Nekoliko krugova kasnije Botas je sve više zaostajao za Verstapenom i požalio se na gume, dok je holandski vozač rekao da je zadovoljan i da može tako da nastavi. On je u 24. krugu imao 4,5 sekunde prednosti nad vozačem Mercedesa.

Prvi na zamenu guma otišao je Hamilton, u 30. krugu, a na stazu se vratio kao osmi iza Peresa. Odmah je u boks otišao i Botas, ali se zadržao dugo u boksu pošto mehaničari nisu uspeli da skinu gornji desni točak sa bolida, pa je Finac morao da odustane.

U 33. krugu u boks je otišao i Fetel i na stazu se vratio kao peti ispred Gaslija i Hamiltona. Verstapen je u 34. krugu otišao na zamenu guma, mehaničari su obavili sjajan posao, za dve sekunde, a Holanđanin se vratio na stazu kao drugi iza timskog kolege Peresa.

Izvor: Tanjug/Pool via AP/Gonzalo Fuentes

Hamilton je bio ljut i pitao je ekipu šta se dogodiolo pošto je očekivao da će biti brži od Gaslija, a ubrzo su ga obavestili i da će Peres biti na boljoj poziciji.

Peres je u 36. krugu otišao na zamenu guma i vratio se kao četvrti iza Norisa a ispred Fetela, a poveo je Verstapen ispred Sainca i Norisa. Sainc je zatim smanjio zaostatak za Verstapenom na tri sekunde i rekao je ekipi da će pokušati da ga i dalje pritiska, a Hamilton je na sekundu prišao Gasliju.

Strol je u 59. krugu otišao na zamenu guma i vraio se kao osmi iza Hamiltona. Iz ekipe Meklaren obavestili su svog vozača Norisa da mnogi vozači greše i da mora da bude koncenrisan kako bi sačivao treću poziciju, pošto mu se približavao Peres.

U međuvremenu Verstapen je stekao 5,2 sekunde prednosti, 17 krugova pre kraja. U 68. krugu Hamilton je otišao na zamenu guma i po izlasku iz boksa zadržao je svoju sedmu poziciju. Vozač Alfa Tauri Juki Cunoda postavio je rekord staze za najbrži krug, ali je to trajalo kratko pošto je Hamilton bio i brži od toga i osvojio dodatni bod.

Do kraja nije bilo većih uzbuđenja, Verstapen je pobedio, a slavna američka teniserka Serena Vilijams mahala je crno-belom zastavom na cilju i označila kraj trke.

Naredna trka u šampionatu na programu je 6. juna za Veliku nagradu Azerbejdžana.

(Beta)

Tagovi