Ostali sportovi

Ko će u Evropu, a ko ispada iz Lige 1? Ekspert za tipovanje preporučuje na koga da se kladite

Autor Dragan Šutvić

Posljednje kolo francuske Lige 1 donosi veliku borbu na raznim frontovima. Monaco i Marseille se nadmeću za drugo mjesto koje vodi u grupnu fazu Lige šampiona, dok su četiri kluba u igri za jedno mjesto u grupnoj fazi Lige Evrope i kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Izvor: meridianbet.ba

Posljednje kolo francuske Lige 1 donosi veliku borbu na raznim frontovima. Monaco i Marseille se nadmeću za drugo mjesto koje vodi u grupnu fazu Lige šampiona, dok su četiri kluba u igri za po jedno mjesto u grupnoj fazi Lige Evrope i kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Turbulentno je i u donjem dijelu tabele. Bordeaux je već preseljen u niži rang takmičenja, međutim Metz i St. Etienne u posljednje kolo ulaze sa istim brojem bodova. Tim koji završi na 16. mjestu, igraće baraž za opstanak u Ligi 1, dok 17-plasirani tim seli u Ligu 2.

Ako i dalje nemate nalog, nema problema! Svega par minuta je neophodno da se registrujete, a svim novim igračima, kladionica Meridian potpuno besplatno i bez uslova daje 20 KM bonusa za klađenje i 10 KM kazino bonusa dobrodošlice.

Mnogi su bili iznenađeni kada je Monaco prije četiri mjeseca otpustio Niku Kovača, ali uprava kluba je itekako znala šta radi. Umjesto njega je doveden Philippe Clement, čovjek koji je u posljednje tri sezone u Belgiji osvojio tri titule (dvije sa Club Bruggeom i jednu sa Genkom) i može se konstatovati da je i u Kneževini napravio čudo.

Monaco je u jednom momentu 2022. godine bio i van top8 na tabeli, ali sa devet uzastopnih pobjeda su došli na drugo mjesto koje vodi u grupnu fazu Lige šampiona. Da bi tamo otišli, potrebno je samo da ne osvoje manji broj bodova od Marseilla u zadnjem kolu, a pomenuti rival će igrati na svom terenu protiv Strasbourga.

Pred posljednje kolo, Monaco i Marseille imaju po 68 bodova, a u slučaju da ostanu izjednačeni gledaće se gol razlika gdje Monaco superiorniji za četiri pogotka. „Kneževi“ drže sudbinu u svojim rukama, igraju protiv Lensa i ako upišu desetu pobjedu u nizu, izvjesno će čekirati kartu za grupnu fazu Lige šampiona.

Kao što je već navedeno, St.Etienne u posljednje kolo ulazi sa istim brojem bodova kao Metz, ali sa mnogo slabijom gol razlikom i moraju ostvariti bolji rezultat od pomenutog rivala kako bi imali šansu da budu član Lige 1 i naredne sezone. Dobra stvar za njih je što Metz gostuje PSG-u gdje nije realno da očekuju bodove, pa bi u slučaju njihovog poraza i neriješen rezultat vodio St.Etienne u baraž za
opstanak. 

Nantes je ove sezone napravio veliki podvig osvajanjem Kupa Francuske te su na taj način izborili nastup u grupnoj fazi Lige Evrope naredne jeseni. Oni apsolutno nikakav motiv nemaju u ovom meču i to će biti olakšavajuća okolnost za St.Etienne u njihovom pohodu na opstanak. Gosti bi to morali iskoristiti da osvoje bar jedan bod.

Teoretski, Rennes i dalje može do drugog ili trećeg mjesta koje vodi makar u kvalifikacije za Ligu šampiona, međutim trebaće im pravo sportsko čudo u posljednjem kolu. Oni imaju tri boda manje od Monaca i Marseilla, ali i mnogo bolju gol razliku.

Da bi preskočili jednog od dva rivala, moraju savladati Lille na gostovanju i nadati se da će Marseille ili Monaco izgubiti svoj meč. Poraz jedne ekipe bi im omogućio da skoče na treće mjesto, a poraz oba tima bi otvorio vrata druge pozicije.

Rennes mora da pazi i na timove iza sebe jer su Nice i Strasbourg na dva boda zaostatka, tako da za nastup u grupnoj fazi Lige Evrope, Rennes mora makar jedan bod da osvoji na ovom gostovanju.

Srećom po njih, Lille je otpisan iz svih kombinacija i igraće za svoju dušu što bi gosti morali iskoristiti.

Skoro čitavu sezonu, Marseille je držao drugo mjesto na tabeli i činilo se da je nastup u grupnoj fazi Lige šampiona za njih izvjestan. Prije devet kola, imali su devet bodova više od Monaca. Od tada, „Kneževi“ su osvojili 27 bodova, a Marseille 18 zbog čega su se izjednačili na tabeli.

Bod u ovom meču garantuje Marseillu makar treće mjesto i kvalifikacije za Ligu šampiona, ali pobjeda ostavlja nadu da bi Monaco mogao kiksnuti. Strasbourg u ovo kolo ulazi sa pete pozicije i njima je potrebno da ne osvoje manje bodova od Nice kako bi ostali na tom mjestu koje vodi u kvalifikacije za Ligu konferencija, tako da će itekako biti motivisani da pomrse račun Marseillu.

Ukupna kvota: 6.27

Osim najvećim kvotama na planeti, Meridian dominira i top bonusima. Nakon što ste se registrovali na meridianbet.ba i dobili čak 30 KM bonusa dobrodošlice bez uslova, sada vas na prvi, drugi i treći depozit čeka čak 200% bonusa i 100 besplatnih spinova.

Bilo da račun dopunjavate Meridian dopunom, Klikerom, xBonom, karticama: Maesto, Mastercard i Visa, SMS-om ili više praktikujete uplate Skrill-om, Neteller-om, Paysafe-om i e-bankingom- na prva tri depozita vas čekaju extra bonusi i besplatni spinovi.

Tagovi