Ostali sportovi

MEĐUNARODNI SPORT U 2022: Odbojkašice Srbije nastavile dominaciju, Realu 14. TROFEJ u LŠ, Mesi konačno pokorio planetu!

Autor Dragan Šutvić

Evo kako je izgledala 2022. godina kada je riječ o međunarodnom sportu.

Izvor: MN PRESS

Protekle noći ispratili smo 2022. godinu, a prvi dan nove idealna je prilika da se prisjetimo svih najvažnijih dešavanja kada je riječ o internacionalnom sportu.

Godina je tradicionalno počela velikim rukometnim takmičenjem - ovog puta bilo je to Evropsko prvenstvo koje je od 13. do 30. januara održano u Mađarskoj i Slovačkoj. Učešće na završnom turniru osigurale su sve bivše jugoslovenske republike, ali su samo Hrvatska i Crna Gora uspjele proći u drugi krug takmičenja.

Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija i Sjeverna Makedonija nastup su završile nakon grupne faze. Međutim, u drugom krugu ni Hrvati ni Crnogorci nisu uspjeli da se izbore za plasman u polufinale.

U samoj završnici, najuspješnija bila je Švedska koja je u finalu savladala Španiju sa tijesnih 27:26 i nakon 20 godina se popela na evropski tron. Za Šveđane je to bio peti trofej šampiona Evrope, dok je bronzanu medalju osvojila Danska koja je u borbi za treće mjesto savladala Francusku rezultatom 35:32.

Izvor: Profimedia

U januaru je odigran i prvi grend slem teniski turnir sezone, Australijan open, na kojem poslije svojevrsnog skandala nije bilo Novaka Đokovića.

U singlu je trijumfovao Španac Rafael Nadal i došao do 21. trofeja na velikim turnirima, te domaća teniserka Ešli Barti. Vrijedi spomenuti da su u konkurenciji mješovitih parova do titue stigli Kristina Mladenović, Francuskinja čiji su roditelji porijeklom iz Srbije, i Ivan Dodig, Hrvat koji je na početku karijere nastupao za rodnu Bosnu i Hercegovinu.

Zimske olimpijske igre u Pekingu

Februar je donio najveće svjetsko zimsko takmičenje – Olimpijske igre u Pekingu. Od 4. do 20. februara u kineskoj prestonici za odličja se borilo više od 2.700 sportista iz 91 države. Na kraju najuspješnija nacija bila je Norveška, čiji su sportisti osvojili 16 zlatnih, osam srebrnih i 13 bronzanih medalja. Slijedili su ih sportisti iz Njemačke (12 zlata, 10 srebra i pet bronzi) i Kine (9, 4, 2). Jedina zemlja iz regiona koja je stigla do olimpijskih medalja bila je Slovenija, čiji su sportisti bili fenomenalni u Pekingu, osvojivši dva zlata, tri srebra i dvije bronze.

U drugom mjesecu je održano i FIFA svjetsko klupsko prvenstvo, a pehar je osvojio Čelsi koji je u finalu savladao brazilski Palmeiras rezultatom 2:1, nakon produžetaka.

Na stadionu "SoFi" u Inglvudu 13. februara odigran je 56. po redu Superboul, utakmica za šampiona NFL lige u američkom fudbalu. U velikom finalu NFL-a sastali su se Los Anđeles Remsi i Sinsinati Bengalsi.

Odigrali su fenomenalnu utakmicu punu preokreta i uzbuđenja, a minut i 25 sekundi prije kraja Ramsi su tačdaunom stigli do trijumfa 23:20. Za Remse je ovo bio drugi trijumf u Superboulu, s tim što su prvu titulu osvojili 1999. godine dok je sjedište franšize bile u Sent Luisu.

Izvor: MN PRESS

Beograd je od 18. do 20. marta bio domaćin Svjetskog dvoranskog prvenstva u atletici. Od sportista iz regiona jedino su srpski i slovenački uspjeli doći do odličja - Srbija do najsjajnijeg zahvaljujući sjajnoj Ivani Vuleti, koja je slavila u skoku udalj, a Slovenija do bronzanog koje im je donijela Tina Šutej u skoku motkom.

Vuleta je skokom 7,06 metara stigla do zlatne medalje, i tako po drugi put postala svjetska šampionka u dvorani. Slovenka Šutej je do bronzane medalje stigla skokom od 4,75 metara, dok je svjetska šampionka Amerikanka Sendi Moris skočila pet centimetara više.
Najuspješnija nacija na Svjetskom prvenstvu u Beogradu bila je Etiopija, čiji su atletičari osvojili četiri zlatne, tri srebrne i dvije bronzane medalje.

Real Madrid slavio u Ligi šampiona

Na stadionu "Ramon Sančez Pishuan" u Sevilji 18. maja odigrano je finale UEFA Lige Evrope u kojem su se sastali Ajntraht i Glazgov Rendžers. Utakmica je nakon 90, a potom i 120 minuta završena rezultatom 1:1, pa su pobjednika odlučili jedanaesterci.

Uspješniji je bio njemački klub, koji je tako stigao do svog drugog evropskog pehara u istoriji. Prvi put Ajntraht je evropski pehar osvojio 1980. godine, kada je slavio u Kupu UEFA, takmičenju koje je preteča Lige Evrope.

Izvor: MN PRESS

Beograd je u godini na izmaku bio domaćin još jednog velikog događaja. Naime, od 19. do 21. maja u beogradskoj Areni održan je fajnal-fo košarkaške Evrolige. Na završni turnir plasirali su se Anadolu Efes, Real Madrid, Barselona i Olimpijakos. Nakon što su slavili u polufinalum u veliko finale su ušli Anadolu Efes i Real Madrid. U sjajnom finalu u kojem su dominirale odbrane slavio je Anadolu Efes rezultatom 58:57 te tako uspio da odbrani titulu šampiona Evrope.

Prvog pobjednika novog takmičenja UEFA, Konferencijske lige, dobili smo 25. maja. U finalnom duelu, igranom u Tirani sastali su se Roma i Fejenood, a slavio je italijanski klub rezultatom 1:0. Time je Roma ušla u istoriju kao prvi osvajač UEFA Konferencijske lige.

I finale UEFA Lige šampiona odigrano je u maju. U Parizu 28. maja sastali su se Liverpul i Real Madrid. Nakon sjajnih 90. minuta, golom Vinisijusa Žuniora iz 59. minuta slavio je Real, a za "kraljevski klub" bio je to čak 14. trofej šampiona Evrope.

Izvor: Profimedia

Od 22. maja do 5. juna održan je Rolan Garos, drugi grend slem teniski turnir sezone. I u Parizu je španski teniser Nadal stigao do trofeja, čak 22. na grend slem turnirima po čemu je najuspješniji u istoriji "bijelog sporta". U ženskoj konkurenciji pehar je osvojila Poljakinja Iga Svjontek.

Prvog dana juna po prvi put je odigrana i Finalisima, utakmica između šampiona Južne Amerike i Evrope u fudbalu. U prvom izdanju sastali su se fudbaleri Argentine i Italije, a susret je odigran na londonskom Vembliju. Slavili su Argentinci sa ubjedljivih 3:0 i najavili sjajne stvari u 2022. godini.

Đoković trijumfovao na Vimbldonu

U Kelnu je 18. i 19. juna održan fajnal-for Lige šampiona za rukometaše na kojem su nastupili Kil, Barselona, Vesprem i Vive Kjelce. Finale su izborili Barselona i Kjwlce, a slavio je španski velikan poslije boljeg izvođenja sedmeraca. Naime, finale je završeno rezultatom 28:28, a nakon produžetaka je također bilo neriješeno 32:32, pa se pristupilo izvođenju sedmeraca. Za Barsu je to bila rekordna 11. titula šampiona Evrope.

Izvor: Profimedia

Krajem juna i početkom jula održan je treći grend slem turnir sezone Vimbldon. Istina, ovog puta se nije bodova za ATP listu, zbog zabrane nastupa ruskim takmičarima na turniru, ali je ponovo bio veoma atraktivan i zanimljiv. Do 21. grend slem titule u karijeri stigao je srpski teniser Novak Đoković, dok je kod djevojaka pehar podigla Kazahstanka Elena Ribakina.

Od 15. do 24. jula u Judžinu Sjedinjenim Američkim Državama održano je Svjetsko atletsko prvenstvo. Od atletičara iz regiona radovali su se Slovenac Kristjan Čeh, koji se okitio zlatom u bacanju diska, i Hrvatica Sandra Perković, koja je stigla do srebra u istoj disciplini u ženskoj konkurenciji. Svjetskim prvenstvom dominirali su domaći atletičari i atletičarke koji su SAD donijeli 13 zlatnih, devet srebrnih i 11 bronzanih medalja.

Utakmica UEFA Superkupa u kojoj su se sastali Real Madrid, osvajač Lige šampiona, i Ajntraht, pobjednika Lige Evrope, odigrana je 10. avgusta na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju. U odličnoj utakmici Real je golovima Davida Alabe i Karima Benzeme stigao do još jednog trofeja u bogatoj klupskoj istoriji.

Evropsko prvenstvo u znaku atletičara iz regiona

Od 15. do 21. avgusta u Minhenu je održano još jedno veliko atletsko takmičenje u 2022. godini, ovog puta Evropsko prvenstvo. Takmičari iz regiona zabilježili su sjajne rezultate. Hrvatska je bila najuspješnija sa dva zlata - Filipa Mihaljevića u bacanju kugle i Sandre Perković u bacanju diska, te jednim srebrom koje je osvojila Matea Parlov Koštro u maratonu.

Srbija je također bila odlična osvojivši četiri medalje, s tim da je stigla do jednog zlatnog, dva srebrna i jednog bronzanog odličja. Najsjajniju medalju Srbiji donijela je Ivana Vuleta u skoku u dalj. Srebrne medalje osvojili su Armin Sinančević u bacanju kugle i Adriana Vilagoš u bacanju koplja, a bronzanu Angelina Topić u skoku u vis.

Sloveniju su obradovali Kristijan Čeh srebrom u bacanju diska i Tina Šutej bronzom u skoku motkom, dok je jedino odličje za Crnu Goru i to srebrnog sjaja osvojila Marija Vuković u skoku u vis. Najuspješnija nacija Evropskog atletskog prvenstva bila je Njemačka sa sedam zlatnih, sedam srebrnih i dvije bronzane medalje.

Izvor: MN PRESS

Slovenija i Poljska su od 26. augusta do 11. septembra bile domaćini Svjetskog prvenstva za odbojkaše. Do četvrte titule svjetskih šampiona stigla je Italija, domaćin Poljska je osvojila srebro, a Brazil bronzu. Slovenija je na kraju zauzela četvrto mjesto.

U splitskoj Spaladium areni od 29. augusta do 10. septembra održano je Evropsko vaterpolo prvenstvo, a Hrvatska je znala da iskoristi domaćinstvo te se okiti titulom šampiona Evrope. U finalu Hrvatska je savladala Mađarsku, dok je do bronzane medalje stigla Španija pobjedom nad Italijom.

Posljednji grend slem turnir sezone – US Open odigran je od 29. avgusta do 11. septembra. Činjenicu da na turniru nije nastupio Đoković, a da je Nadal došao u lošoj formi iskoristio je mladi Španac Karlos Alkaraz, koji je sa svega 19 godina stigao do svoje prve grend slem titule u karijeri. U ženskoj konkurenciji slavila je već pomenuta Poljakinja Iga Svjontek.

Izvor: MN Press/Profimedia

Evropsko prvenstvo za košarkaše održano je od 1. do 18. septembra u čak četiri države: Njemačkoj, Češkoj, Gruziji i Italiji. Iz regiona su nastupile selekcije Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije i Crne Gore, ali nijedna nije došla do borbe za medalje. Najdalje je dogurala Slovenija, koja je u četvrtfinalu senzacionalno eliminisana od Poljske. Trofej evropskih šampiona pripao je Španiji, koja je u finalu nadigrala Francusku. U borbi za bronzanu medalju Njemačka je savladala najveće iznenađenje turnira Poljsku.

Odbojkašicama Srbije svjetsko zlato

Od 22. septembra do 1. oktobra u Australiji je održano Svjetsko prvenstvo za košarkašice na kojem je po prvi put u istoriji nastupila i reprezentacija Bosne i Hercegovine. Uz BiH, region je predstavljala i Srbija. Bh. košarkašice su debitantski nastup okončale sa svih pet poraza u grupnoj fazi, dok je Srbija stigla do četvrtfinala gdje je eliminisana od Sjedinjenih Američkih Država, koje su kasnije stigle do naslova svjetskih šampionski. Srebro je pripalo Kini, a bronza Australiji.

Izvor: printscreen/rts

Svjetsko prvenstvo za odbojkašice održano je od 23. septembra do 15. oktobra u Holandiji i Poljskoj, a titulu šampionki svijeta uspjela je da odbrani Srbija. Sjajne srbijanske odbojkašice u finalu su savladale Brazil sa ubjedljivih 3:0, dok je u borbi za bronzanu medalju Italija ostvarila pobjedu protiv SAD.

Tri države regije - Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Slovenija - bile su domaćin Evropskog prvenstva za rukometašice, koje je održano od 4. do 20. novembra. Sjajan posao napravile su Crnogorke koje su došle do bronzanog odličja. Crna Gora je u borbi za treće mjesto savladala Francusku rezultatom 27:25. Identičnim ishodom završeno je i finale u kojem je Norveška nadigrala Dansku.

Do još jednog velikog trofeja u blistavoj karijeri stigao je Novak Đoković. Srpski teniser je slavio na završnom ATP mastersu, koje je održan od 13. do 20. novembra u Torinu. U finalu Đoković je bio bolji od Norvežanina Kaspera Ruda.

Velika nagrada Abu Dabija, koja je vožena 20. novembra, bila je posljednja trka šampionata Formule 1 za 2022. godinu. Holanđanin Maks Verstapen, vozač RB Rasinga, još jednim trijumfom samo je potvrdio dominaciju i osvajanje titule šampiona Formule 1. U poretku konstruktora titulu je osvojio njegov tim.

Izvor: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Kao šlag na sportsku 2022. godinu došlo je Svjetsko fudbalsko prvenstvo koje je od 20. novembra do 18. decembra održano u Kataru. Region su predstavljali Hrvatska i Srbija, a ljubitelji fudbala mogli su uživati u sjajnom turniru prepunom uzbuđenja.

Ono što je zanimljivo jeste da su Hrvati, nakon srebra iz Rusije 2018. godine, odigrali još jedan vrhunski turnir i stigli do bronzane medalje. U borbi za treće mjesto savladali su najveću senzaciju Maroko rezultatom 2:1.

Do finala su stigli Francuska, branilac titule iz Rusije, i Argentina, predvođena 35-godišnjim Lionelom Mesijem, kojem je to bila vjerovatno posljednja prilika da se domogne pehara namijenjenog svjetskim šampionima, jedinog kojeg nije imao u blistavoj karijeri.

Odigrali su sjajnu utakmicu koja je poslije 2:2 u 90 minuta otišla u produžetke, nakon kojih je rezultat glasio 3:3. Svjetskog šampiona morali su odlučiti jedanaesterci, a uspješniji su sa 4:2 bili Argentinci, koji su tako stigli do trećeg trofeja u istoriji.

Ljubitelje fudbala, ali i sporta uopšte, 29. decembra potresla je tužna vijest da je legendarni Edson Arantes do Nasimento Pele preminuo u 82. godini u Sao Paolu. Pele će ostati upamćen kao jedan od najboljih svjetskih fudbalera svih vremena, a podatak da je jedini koji je kao igrač osvojio čak tri svjetska prvenstva (1958, 1962. i 1970. godine) dovoljno govori o kakvom se igraču radilo.

(MONDO/Anadolija)