Ostali sportovi

Janiku Sineru bi mogli oduzeti sve! Šokantan obrt najvećeg doping skandala u tenisu - WADA se žalila

Italijanski teniser Janik Siner sada je u veoma teškoj situaciji.

Izvor: YouTube/US Open Tennis Championships/Screenshot

Svjetska antidoping agencija uložila je žalbu na presudu izrečenu italijanskom teniseru i trenutno prvoplasiranom na ATP listi, Janiku Sineru!

Iako je bilo naznaka da se to neće desiti, pa čak i informacija da je čitav slučaj zaključen, novi obrt mogao bi da u potpunosti uništi karijeru italijanskog tenisera koji bi mogao da dobije višegodišnju suspenziju, uz oduzimanje nekih od do sada postignutih rezultata na najvećim svjetskim turnirima.

Janik Siner je bio pozitivan na dva doping testa u proljeće 2024. godine, ali je čitav slučaj "zataškan". 

"Svjetska antidoping agencija (WADA) potvrđuje da je u četvrtak, 26. septembra, uložila žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u slučaju italijanskog tenisera Jannika Sinera, kojeg je proglasio nezavisni sud Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA) da ne snosi krivicu ili nemar jer je dva puta bila pozitivna na klostebol, zabranjenu supstancu, u martu 2024.

WADA smatra da nalaz „bez greške ili nemara“ nije bio tačan prema važećim pravilima. WADA traži period zabrane od jedne do dvije godine. WADA ne traži diskvalifikaciju bilo kakvih rezultata, osim onih koje je već nametnuo prvostepeni tribunal.

Pošto je ovo pitanje sada na čekanju pred CAS-om, WADA u ovom trenutku neće davati dalje komentare", navodi se u saopštenju na sajtu organizacije.

Prvobitne "kazne" Janiku Siner izrekla je ITIA, Međunarodna agencija za integritet tenisa. Ipak, pravo na žalbu imali su Svjetska antidoping agencija, kao i Antidoping agencija Italije koja je odlučila da ne iskoristi to pravo. Sa druge strane, WADA je odlučila da se slučaj detaljnije istraži i da "preuzme" postupak o kojem će sada odlučivati Sud za sportsku arbitražu.

Izvor: Profimedia/Marco Steinbrenner / Zuma Press

 Siner će ponovo morati da obrazlaže šta se dešavalo kada su njegovi testovi bili pozitivni. Podsjećamo, Janik je tvrdio da je zabranjena supstanca klostebol - zbog koje su već izricane dugogodišnje suspenzije - u njegov organizam ušla preko kreme koja je korišćena tokom masaže. Navodno, jedan od njegovih saradnika imao je ranu na ruci, a kako je Sinera masirao bez rukavica klostebol je prešao na Janika Sinera koji je ubrzo uhvaćen sa dva pozitivna testa.

U međuvremenu je mladi Italijan otpustio dvojicu saradnika za koje je označeno da su glavni krivci u ovoj aferi. Italijanski teniser sačekao je nekoliko mjeseci i nakon što se saznalo za doping aferu otpustio je saradnike Đakoma Naldija i Umberta Feraru. Umjesto njih dvojice angažovao je bivše članove tima Novaka Đokovića - Marka Panikija i Ulisesa Badija.

Janik Siner je pri kraju svoje najbolje sezone u karijeri. Od prvog juna je najbolji igrač planete, osvojio je grend slem titule na Australijan openu i US openu, kao i trofeje u Majamiju i Sinsinatiju. Igrao je još i polufinale Rolan Garosa, četvrtfinale Vimbldona, polufinala Indijan Velsa i Monte Karla, uz titule na ATP 500 turnirima u Roterdamu i Haleu. Svi ti rezultati sada su pod znakom pitanja!