Ostali sportovi

Bruka i sramota slavnog tenisera: Izabrao šestoricu najboljih ikada, Novak Đoković nije među njima!

Brazilski teniser Gustavo Kuerten zaboravio šta je godinama pričao o Novaku Đokoviću, bez dileme najboljem svih vremena.

Izvor: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Novak Đoković je bez ikakve dileme najuspješniji teniser u istoriji sporta, mnogi ga smatraju i za najboljeg sportistu svih vremena, ali ima i onih drugih... Navijači Rodžera Federera i Rafaela Nadala teško se mire sa činjenicama da je Novak najuspješniji u istoriji tenisa, a sada im se priključio i nekadašnji teniser Gustavo "Guga" Kuerten. Po njegovim riječima, Novak nije ni u šest najboljih ikada.

Na toj listi Brazilca koji je davno završio igračku karijeru nalaze se Bjorn Borg, Džon Mekinro, Pit Sampras, Andre Agasi, Rodžer Federer i Rafael Nadal. Potpuno je nebitno kako će te ih rasporediti jer liste najboljih bez Novaka nemaju gotovo nikakvog smisla u teniskom svijetu!

"Zašto nisam izabrao Novaka Đokovića? Zbog mojih korijena" rekao je Kuerten kada je upitan za obrazloženje i nastavio: "Moj brat je imao poster Borga, a ja postere Mekinroa. Mogu danas da govorim i ljudi će me slušati zahvaljujući ovoj dvojici igrača. Sampras je bio iz druge galaksije. Agasi je bio provokativniji tip koji je išao van tenisa i dopirao do ljudi."

Svaki od njih napravio je izuzetno veliku tenisku karijeru, ali niko nije ni blizu Novaka Đokovića. Primjera radi, Bjorn Borg je osvojio 11 grend slem titula u singl konkurenciji, a na Australijan openu nikada nije stigao dalje od trećeg kola. Teško je zamisliti da je takva karijera bolja od Novakove...

Sa druge strane, Gustavo Kuerten osvojio je tri titule na Rolan Garosu, a na preostalih grend slem turnirima nikada nije uspio da stigne ni do polufinala. Čak i takvi rezultati bili su mu dovoljni da svojevremeno postane najbolji teniser planete, a 43 sedmice proveo je na prvom mestu ATP liste. Primjera radi, to je bolji rezultat od Endija Mareja, Karlosa Alkaraza, Borisa Bekera i mnogih drugih tenisera.

Prije samo nekoliko godina, nekadašnji brazilski teniser "Guga" Kuerten je bio impresioniran Novakom i u jednom razgovoru ga nazvao najboljim igračem na svijetu. Njih dvojica su svojevremeno u Brazilu igrali revijalni meč, čak i snimili reklamu zajedno, a povremeno se sastanu na najvećim svjetskim turnirima - posebno na Rolan Garosu gdje je Brazilac rado viđen gost.

"Pričaj, Đokinjo, prijatelju moj! Kakav ti je portugalski? Sve razumiješ? Čoveče, čestitam! Hvala na svim ovim novim teniskim stranama. Sjećam se da sam ja odlazio kada si ti počinjao i već je bilo mnogo ambicija sa tvoje strane. Mogao sam da vidim snove, ciljeve, planove i sve što je ispred. Ali priznajem da... Da li si ikad zamišljao da ćeš otići ovako daleko?", kazao je Kuerten Novaku i dodao: "A sve to je još 'jače' jer je ostvarno sa ova dva velika teniska genija u istoj eri, Federerom i Nadalom, koji su imali svoje izuzetne uspjehe! Najbolji teniser svijeta, najviše vremena provedeno na vrhu u istoriji sporta!"

Nešto se promijenilo u međuvremenu, iako je Novak u prethodnom periodu samo potvrdio status najboljeg svih vremena. Svojoj kolekciji grend slem titula dodao je još nekoliko trofeja, uvećao je broj sedmica na vrhu ATP liste, stigao do pozitivnog skora protiv svih najvećih rivala u karijeri... Ako gledamo brojke, Novaku niko ništa ne može da ospori!