Moguće je...

Da li će se desiti čudo: Prvi grend slem od 1999. bez "velike trojke"?

Autor Mirjana Šegan

Ovogodišnji US Open mogao bi da se igra bez Đokovića, Nadala i Federera, što bi bio presedan

Izvor: Guliver/Getty Images/Matthew Stockman

Organizatori US Opena potvrdili su da će se taj grend slem igrati ove godine od 31. avgusta do 13. septembra u Njujorku. Biće po mnogo čemu jedinstven.

Obično je poslednji grend slem turnir svake sezone, ali će ove godine biti drugačije zbog pandemije korona virusa, koja je suspendovala tenis. Biće drugi u kalendaru, nakon Australijen Opena, koji je završen pocetkom februara.

Rolan Garos, čiji je termin u maju, odložen je za kraj septembra i trebalo bi da počne dve nedelje dana posle US Opena, dok je Vimbledon otkazan, prvi put od kraja Drugog svetskog rata 1945. godine.

Ovogodišnji US Open, koji će se igrati i bez prisustva gledalaca, mogao bi da bude i prvi grend slem od 1999. godine na kojem neće učestvovati "velika trojka" svetskog tenisa - Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Švajcarac je već saopštio da neće igrati do 2021. zbog operacije kolena, a Nadal i Đoković izjavili su da je u jeku pandemije Covid-19, posebno u Njujorku gde se svaki dan registruje veliki broj zaraženih, gotovo nezamislivo igrati.

Njih dvojica još nisu potvrdili učešće.

Ukoliko Srbin i Španac odluče da ne putuju u "Veliku jabuku" ove godine biće to prvi put posle više od dve decenije da možda i najbolja trojica tenisera u istoriji ne nastupe na jednom grend slemu i ne igraju glavne role.

Od 1999. do sada uvek je neki od njih, neretko i sva trojica, igrao na najvećim turnirima.

Rezultat toga su ukupno 56 titula, i potpuna dominacija svetskim tenisom. Impresivan je i podatak da od poslednjih 65 turnira samo 10 puta neko od njih trojice nije odneo titulu.

Stastika kaže i da su od 2004. godine samo šestorica igrača uspela da slave na nekom grend slemu osim njih.

To je pošlo za rukom Gastonu Gaudiju na Rolan Garosu 2004, Maratu Safinu 2005. na Australijan Openu, Huan Martin del Potro podigao je pehar na US Openu 2009, baš kao i Marin Čilić 2014, Endi Marej osvojio je titule u Njujorku 2012. i dve na Vimbldonu (2013, 2016), a Sten Vavrinka tri pehara - Aus Open 2014, Rolan Garos 2015. i US Open 2016.

Federer je te 1999. godine zahvaljujući "vajld" karti debitovao na Rolan Garosu, a zatim igrao i na Vimbldonu.

Rafael Nadal je prvi put učestvovao na grend slemu 2003, i to na Vimbldonu, gde je stigao do trećeg kola, a onda je iste sezone nastupao i na US Openu.

Novak Đoković prvi nastup na grend slemu zabeležio je 2005, a igrao je te godine na sva četiri najveća turnira.

Od tada stigli su do prva tri mesta liste najuspešnijih igrača na grend slemovima - Federer je osvojio 20 trofeja, Nadal 19, a Đoković 17 do sada. Ostalo je istorija...