Ostali sportovi

Mnogo je nepoznanica oko OI u Tokiju: Možda novembar donosi jasniju sliku...

Autor mondo.ba, agencije

Za naredni mjesec planiran je sastanak predsjednika MOK-a i državnog vrha Japana

Izvor: Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong, FILE

Tomas Bah, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, planira da sljedećeg mjeseca doputuje u Japan kako bi se sastao sa novim premijerom Jošihideom Sugom i organizatorima odgođenih Olimpijskih igara u Tokiju.

Toširo Muto, izvršni direktor Organizacionog odbora igara u Tokiju, u petak je rekao da je posjeta zakazana za sredinu novembra.

Bah i lokalni organizatori tokom posljednjih nekoliko mjeseci pokušavaju da osiguranu sponzore i emitere kako bi odgođene Olimpijske igre mogle da se otvore 23. jula 2021. godine, uprkos pandemiji COVID-19.

Japan je uložio milijarde dolara u organizaciju Olimpijskih igara, dok se MOK za gotov sav svoj prihod oslanja na ljetne i zimske Olimpijske igre.

Oko 1.600 smrtnih slučajeva u Japanu pripisano je koronavirusu. Iako se Japan relativno dobro nosi s pandemijom korona virusa, to nije slučaj u mnogim od 205 zemalja koje učestvuju na Olimpijskim igrama.

Na igrama u Tokiju sljedeće godine trebalo bi da nastupi 15.400 olimpijaca i paraolimpijaca, a očekuje se da će doputovati i hiljade članova delegacija, zvaničnika i predstavnika medija.

Još uvijek se ne zna da li će navijačima biti dozvoljeno prisustvo na sportskim borilištima te ako im bude dozvoljeno u kojem obimu, a nejasno je i da li će u Japan moći da doputuju navijači iz inostranstva.