Ostali sportovi

Novak kroz dramu do finala protiv Nadala: Spektakl u Parizu je zakazan- za titulu i istoriju!

Autor Pavle Knežević

Pratite sa nama borbu Novaka Đokovića za finale Rolan Garosa

PARIS, FRANCE - OCTOBER 09: Novak Djokovic of Serbia plays a forehand during his Men's Singles semifinals match against Stefanos Tsitsipas of Greece on day thirteen of the 2020 French Open at Roland Garros on October 09, 2020 in Paris, France. (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Izvor: Guliver, Julian Finney/Getty Images Europe

Novak Đoković je zakazao "klasik" sa Rafaelom Nadalom u nedelju. Imao je meč loptu prvi teniser sveta, ali je morao da igra još sat i 40 minuta da bi dobio meč. Imao je dva seta prednosti, ali je Stefanos Cicipas izjednačio i naterao ga u peti set.

Posle tri sata i 58 minuta igre na "Filipu Šatrijeu", Đoković – Cicipas 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1.

Kakav epski meč su odigrali Srbin i Grk. Najbolji teniser sveta, 33-godišnji veteran, i šesti igrač sa ATP liste, 22-godišnja budućnost svetskog tenisa.

Zaista, pokazao je Cicipas odlučnost, borbenost, koncentraciju, preciznost, dokazao je da je budućnost svetskog tenisa. Ali, ne i sadašnjost. To je Novak Đoković, koji se posle četiri sata igre nije praktično ni oznojio, kamoli zadihao i ponovo je pokazao neverovatnu mentalnu snagu.

KRAJ:

Đoković - Cicipas 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1

TOK MEČA:

PETI SET:

 Novi brejk Đokovića, sve je gotovo! Novak je u finalu! 6:1 

22.27 Siguran je Đoković na svom servisu, iako Cicipas očigledno nema nameru da se preda. Uzalud – 5:1. Još korak, Grk sad servira za ostanak u meču!

22.23 Đoković jako brzo stiže do nove brejk lopte, pisali smo već da je tu ključ što meč traje ovoliko dugo, ali sada nema greške – 4:1!

22.21 Osvaja Đoković svoj servis-gem i sada vodi 3:1, to su tri uzastopna gema za Novaka i malo je bliže finalu. Idemo!

22.15 Konačno! Evo brejka Đokovića, koristi svoju drugu brejk loptu, ovo je prvi izgubljeni servis u petom setu, IDEMO! 2:1

22.10 Đoković je izgubio jedan poen na svom servisu. 1:1 Da podsetimo da u petom setu na Rolan Garosu nema taj brejka…

22.07 Novak deluje jako mirno, ali prosto ne koristi svoje brejk šanse, da je tu bio uspešniji, ovaj meč bi odavno bio gotov. Videli smo dugotrajne razmene i sjajne poene, duže od pet minuta je trajao ovaj gem, ali ga dobija Cicipas. 0:1 Meč traje tri sata i 33 minuta do sad...

Podsetimo, Đoković je servirao za meč, ali je Cicipas odigrao kao u transu. Obojica su napravila po brejk, a onda je Grk napravio brejk i osvojio četvrti set. Niko se ovome nije nadao, delovalo je da meč klizi ka sigurnom kraju, ali sad gledamo dramu, sve se svelo na ovaj set. Počinje Cicipas.

ČETVRTI SET:

21.58 Samo je poen delio Novaka od izjednačenja u četvrtom setu, ali je Stefanos uspeo da izjednači, a onda došao i do set lopte! Kakav preokret! 4:6

21.52 Đoković deluje jako mirno i staloženo, strpljivo radi na Cicipasu, koji igra kao u transu. Nije Novak iskoristio još jednu brejk loptu, tako da je Grk uspeo iz trećeg pokušaja da dobije gem. Napreže sve što ima Stef, prosto je neverovatno odakle izvlači snagu, spasao je pet brejk lopti na svoja poslednja dva servisa. 4:5

Novak deluje stabilno i ne gubi prisustvo duha.

21.45 Đoković je siguran na svom servisu – 4:4. Ovako je bilo i u trećem setu kada je Novak napravio brejk, a posle i servirao za meč.

21.40 Odlično igra Novak i dalje, ali nije iskoristio čak četiri meč lopte. Kod prve tri je pogrešno anticipirao udarac rivala, a jednom je poslao loptu u aut. Na kraju Cicipas brani svoj servis i sada vodi 3:4. Fantastičan tenis!

21.34 Velika, velika borba, ali Novak ne da svoj servis, 3:3.

Đoković je promenio čarape. Cicipas traži lekarsku intervenciju, iako se to ne vidi tokom poena. Bez medicinskog tajm-auta, ali Grk uzima neke pilule. Nastavlja se meč.

21.29 Sjajno je krenuo Đoković u naredni gem, imao je tri brejk lopte, ali se Cicipas zaista lavovski borio i uspeo je da odbrani svoj servis. 2:3 Teško diše Grk, daje prosto sve što ima, videćemo za šta će to biti dovoljno.

21.22 Siguran je Đoković na svom servisu, dobija gem uz jedan izgubljen poen i sada je nerešeno, 2:2. Đoković je osvojio osam od poslednjih 10 poena, da li se klatno vraća na drugu stranu?

21.19 Konačno! "Probudio" se Đoković, iskoristio je drugu brejk loptu i vratio set na početak. Idemo! 1:2

21.16 Cicipas je u transu! Pravi brejk sa nulom i osvaja svoj peti uzastopni gem. Ovo je već razlog za brigu, Đoković nekarakteristično greši. 0:2

21.11 Počeo je žestoko četvrti set, Cicipas je dva puta priliku da dobije prvi gem, imao je Đoković brejk loptu, ali je na kraju set pripao Grku. To su četiri uzastopna gema Stefa i možda razlog za brigu…0:1

TREĆI SET:

21.02 Odlično, odlično igra Cicipas i dolazi do set lopte, ali nije uspeo da iskoristi prvi pokušaj. Ubrzo dolazi do nove šanse da napravi brejk i uzme bar jedan set. Fantastičan tenis gledamo, a hrabri što Novak uopšte ne gubi prisustvo duha. Sve vreme je koncentrisan, ali Cicipas na kraju osvaja set! 5:7

20.55 Grk čuva svoj servis i sada je poveo 5:6. Mora mu se odati priznanje na srcu i karakteru. Sad Nole treba da pokaže od čega je napravljen.

20.51 Cicipasu treba odati priznanje da se nije predavao, pokazao je veliku energiju i došao do svoje devete brejk lopte na meču. Potom je spasio meč loptu Đokovića, a onda došao i do 10. brejk lopte, a onda i do 11 i konačno je napravio brejk! 5:5

20.41 Moramo opet da pohvalimo Cicipasa: sjajna energija za igrača koji je u zaostatku dva servisa. Imao je gem loptu, ali je Đoković izjendačio, a onda ponovo došao i do brejk lopte. Obojica igrača su tada ispustila krik!Strastveni tenis! Ali, i novi brejk za Đokovića! 5:4 Novak sad servira za finale.

20.35 Furiozni Đoković na svom servisu, dobija ga bez izgubljenog poena, prosto ima odgovor na sve što rival ima da ponudi. 4:4 Izgleda da smo na putu ka taj-brejku, ako se nešto ne promeni. Novak menja reket i loptice.

20.32 Kakav udarac Đokovića! Pročitao je Cicipas nameru, ali ne i poziciju, opšte oduševljenje malog broja gledalaca na "Šatrijeu". Novak pokazuje sada emocije, ali je Stefanos sačuvao servis, 3:4

Izvor: Printscreen/Eurosport

20.28 Uzvraća Đoković istom merom, dobija gem 40:0. 3:3, prava borba titana i epski tenis.

20.24 Cicipas ponovo siguran na svom servisu, 40:0. Odličan tenis gledamo, velika borba i odličan tenis. Treba odati priznanje Grku na borbi. 2:3

20.22 Novak takođe siguran na svom servisu, 2:2.

20.18 Cicipas brani svoj servis i sada vodi 1:2. Videli smo već ovako nešto na svom meču: Grk zna, ali nema iskustvo i mentalnu snagu Novaka, koji ga je tako sačekao i u drugom setu.

20.15 Đoković je imao tri gem lopte na svom servisu, ali je Cicipas uspeo da izjednači. Izgleda da je Grku prijala ova pauza između setova, jer je zaustavio brodolom. Imao je Stef i osmu brejk loptu, ali i nju je fenomenalni Novak odbranio i prosto NE DA svoj set! 1:1

Cicipas dobija svoj servis sa nulom 0:1 u trećem setu.

DRUGI SET:

Evo i onog udarca koji je svima oduzeo dah:

Od velike borbe i brojnih Cicipasovih brejk šansi, meč je odjednom dobio neki tok neizbežnosti, kao da postoji samo jedan mogući ishod, a to je pobeda Đokovića. Naravno, vraćao se Grk od dva seta minusa, čak i na ovom turniru, u prvom kolu, ali nije protiv najboljeg igrača današnjice u polufinalu grend slema.

Da ne izbaksuziramo, smeši nam se finale Novak-Rafa.

19.59 Tri set lopte, tri asa, svetski broj jedan uzima drugi set za 21 minut! Cicipas igra odlično, ali njegovo najbolje prosto nije dovoljno dobro! 6:2

19.56 Imao je ponovo Cicipas 40:0 na svom servisu, ali Novak vezuje poene i ponovo stiže do brejk lopte, ovo je drugi uzastopni put da se ovo dešava na njegovom servisu. Spasio je prvu, ali ne i drugu brejk loptu i to je već 5:2.

Tu je i Jelena Đoković, gleda meč u debeloj jakni.

Izvor: Guliver, Clive Brunskill/Getty Images Europe

19. 51 Uz nekoliko grešaka, Novak brani svoj servis. Sada je 4:2. Jeste da je prošlo tek set i po od početka meča, ali da li je onaj gem bio presudan? Još je prerano, ali je moguće.

19.47 Cicipas dolazi do gem lopte sa nulom, ali onda isprobava drop šot i podsetio se da on nije Đoković. Nakon toga Srbin fenomenalnim bekendom pogađa suprotni ugao terena, pa onda izjednačava! Kakva "glava" Novaka Đokovića! Od ništa 40 do brejk lopte, a onda i brejka! Ma, BRAVO! 3:2

19.41 Stabilizovao se Cicipas, Đoković greši, ali čuva svoj servis. Prestao je Grk da urla, što je bolje za njega, ali mentalnu gromadu Novaka ne može ništa da uruši. Da ponovimo da gledamo odličan, odličan tenis! 2:2

19.37 Sačuvao je Cicipas svoj servis, deluje jako sigurno i sada postaje jasno koliko je važan bio onaj jedini brejk na meču, koji je Novak napravio u prvom setu. 1:2

19.33 Imao je vremena Cicipas za bekend, ali se nije lepo namestio, kao da je zaboravio protiv koga igra. Đoković lagano baca loptu u drugu stranu i pokazuje zašto je broj jedan. Cicipas nemoćno urla u nebo, ali Đoković pravi prvu dvostruku servis grešku na meču i da je rivalu šestu brejk loptu. Nju je spasio, ali svojom greškom daje novu šansu Grku da mu oduzme servis, ali Nole spasava i sedmu brejk loptu!

Ogromna borba, Cicipas igra daleko iznad svojih mogućnosti, ali zna se ko je broj 1! 1:1

19.23 Nastavlja Cicipas da bude siguran na svom servisu posle početnog brejka - 0:1 u prvom gemu drugog seta.

PRVI SET

19.20 Đoković sa nulom dolazi do tri set lopte, ali onda greškama vraća Cicipasa u igru. Sva tri puta je posle razmena slao loptu u aut, tako da protivnik izjednačava. Cicipas se buni kod sudije, kaže da je trebalo da viče aut, ali onda je trebalo i da stane.

Novak četvrti put ne prašta! 6:3 i osvojen prvi set, trajao je 41 minut! Da ponovimo da je Đoković spasio pet brejk lopti, od čega čak četiri u prvom gemu.

19.15 Ponovo sjajan Cicipas na svom servisu, posle brejka je izgubio samo tri poena kad on servira. 5:3, Đoković servira za set.

19.11 Greše obojica tenisera povremeno i pogađaju mrežu. Cicipas je posle jedne duže razmene poslao loptu u aut i počeo da urla u nebo. Nedugo posle toga stiže ponovo do brejk lopte, prve u gemu, pete u setu. Odličan nastup Grka do sada, dostojan da se suprotstavi prvom reketu sveta. Đoković je spasio brejk loptu protivnika verovatno najboljim potezom na meču do sada. Neverovatno šta je stigao! 5:2

Izvor: Printscreen/Eurosport

Ubrzo sledi nagrada – 5:2! Sačuvao je Novak servis!

19.02 Pirka lagan vetar u Parizu, uslovi su mnogo bolji nego prethodnih dana. Obojica igrača su u majicama i šorcevima, 16 stepeni u prestonici Francuske trenutno. 4:2

Cicipas koristi svoj servis i smanjuje na 4:2. Od brejka u drugom gemu, Grk je na svom servisu izgubio samo dva poena!

18.59 Sada je Đoković siguran na svom servisu. Videli smo nekoliko sjajnih udaraca sa obe strane, ali Novak ima sigurno vođstvo 4:1.

18.55 "Upisao" se i Cicipas na semafor. Trebalo mu je 18 minuta, ali osvojio je svoj prvi gem. Sada je 3:1.

18.50 Sporo je počeo ovaj set Đoković, ali posle 13 minuta igre već je 3:0! Sa nulom dobija treći gem Đoković, ma bravo!

18.48  Đoković jako brzo došao do brejk lopte i odmah je iskoristio – 2:0! Fenomenalno kretanje i forhend Srbina!

18.45 Videlo se da je Đoković pomalo u grču, pretpostavljamo zbog povrede leđa i ramena, ali to su stvari o kojima nije pričao. Odmah je Cicipas došao do tri brejk lopte, ali je Srbin sigurno izjednačio i došao do izjednačenja, posle toga je Grk imao još jednu brejk loptu, ali i nju je Đoković spasio. 1:0

18.34 Obavljen je poslednji dogovor tenisera sa sudijom, u toku je zagrevanje.

Izvor: Printscreen/Eurosport

A ovo je Bekerova prognoza (neverovatno):

"Ne vidim favorita, iskreno. Novak nije bio na svom najboljem nivou u četvrtfinalu, a Cicipas jeste, tako da je teško predvideti. Nije mi teško da zamislim da ovo ide u pet setova".

18.30 Kako je Novakova povreda i koliko će uticati? Evo šta kaže njegov bivši trener Boris Beker:

"To je veliko pitanje. Imao je slobodan dan, ima sjajnog fizija kod sebe. Sa druge strane, ne možete previše da radite na tome da ne oštetite. Videće se u prvim gemovima, ali posle bi trebalo da bude dobro".

Drugi polufinalista impresionira velikog Nemca:

"Cicipas igra na jako visokom nivou, nikad ga nisam video da ovako dobro igra na šljaci. Mnogo mi se sviđa što ima plan A i plan B, popravio je igru, pun je samopouzdanja".

18.15 Nadal je prvi finalista, pobedio je u tri seta Dijega Švarcmana! Spremite se za Đokovića za nekih 20 minuta...

17.30 Svi brinemo zbog njegove povrede, ali on je normalno trenirao pre meča. Rame, leđa, lakat...ali, deluje da je sve u redu, makar na treningu. Videćemo uskoro kako izgleda na terenu...

N A J A V A

Novak Đoković se sprema za svoje novo polufinale Rolan Garosa, ali navijači su jako zabrinuti. Ne toliko zbog protivnika Stefanosa Cicipasa, koji je zaista odličan, već više zbog povrede ramena koja muči Srbina.

Prvi teniser sveta je zbog toga pomerao trening, a javili su se i njegovi kritičari i govorili da Đoković prosto hoće da sakrije povredu od rivala.

Ali, čak i kada se pobeda ostavi po strani, svima je još u glavi četvrtfinalni duel protiv Pabla Karenja Buste, koga je Novak pobedio posle više od tri sata u četiri seta – 4:6, 6:2, 6:3, 6:4, pokazavši veliku mentalnu snagu.

Sa druge strane ga čeka šesti igrač sveta, koji se najviše namučio u prvom kolu. Tada je gubio od malo poznatog Haumea Munara, 109. igrača sveta, 2:0 u setovima, ali je posle toga uspeo da preokrene. Nakon toga nije izgubio nijedan set na turniru.

Nadamo se da će sa Novakovim ramenom biti sve u redu, da će slaviti, a onda u nedelju, u finalu sa Rafaelom Nadalom pisati istoriju.