Ekonomija

Bugarska raskida ugovor sa Gaspromom

Autor Željko Svitlica

Rat u Ukrajini primorao EU da redefiniše svoju energetsku politiku i smanji zavisnost od ruskog gasa.

Izvor: MONDO/GORAN SIVAČKI/PROFIMEDIA

Zbog krize u Ukrajini Bugarska neće obnoviti ugovor o snabdijevanju prirodnim gasom sa ruskim Gazpromom. Razmatraju se alernativne isporuke i budući zajednički ugovor sa Evropskom unijom kako bi izbjegla nedostatak ovog energenta, rekao je u subotu zamjenik premijera Bugarske Asen Vasiljev.

Bugarska dobija skoro sav gas kroz desetogodišnji ugovor sa Gazpromom koji ističe krajem 2022. godine. Godinama je odlagala projekte diverzifikacije svojih izvora, uključujući vezu gasovoda sa susjednom Grčkom i proširenje jedinstvenog skladišta gasa u zemlji. Vlada Bugarske nastoji da ubrza oba projekta zbog straha da bi rat u Ukrajini mogao izazvati veći poremećaj, piše Bloomberg.

"U ovoj situaciji nema šanse da se razgovara sa Gazpromom. Razgovarali smo i sa Grčkom i sa Turskom da iskoristimo postojeću infrastrukturu za snabdijevanje LNG-om i povećamo isporuke iz Azerbejdžana, sa kojim zemlja ima ugovor rekao je Vasiljev nacionalnom radiju BNR", rekao je Vasiljev.

Vlada se nada da će zajednički mehanizam Evropske unije o snabdijevanju funkcionisati do kraja ljeta, što će omogućiti ovom bloku da pregovara po boljim cijenama, rekao je on.

Rat u Ukrajini je već primorao EU da redefiniše svoju energetsku politiku i traži brže smanjenje zavisnosti od Rusije, njenog najvećeg snabdjevača energijom. Evropska komisija je prošle nedjelje iznela plan za zamjenu dobavljača skoro dvije trećine uvoza ruskog gasa ove godine i nastoji da postepeno ukine zavisnost od svih fosilnih goriva iz Moskve do 2027.

(MONDO)