Ekonomija

"BOSKA" IMA NOVOG VLASNIKA: Beogradska firma kupila akcije za 5,3 miliona KM

Autor Dragana Božić

Vrijednost današnjeg preuzimanja 13.610.204 akcija emitenta Robne kuće "Boska" na Banjalučkoj berzi po prosječnoj cijeni za akciju od 0,39 KM iznosila je 5,3 miliona KM, podaci su iz Berze.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske je odobrila akcionaru beogradskoj firmi "Kabos pro" kao ponudiocu objavljivanje ponude za preuzimanje emitenta "Boska".

U obrazloženju odluke Komisije navodi se da je "Kabos pro" 13. juna, kao punidilac putem Brokersko-dilerskog društva "Evrobroker" iz Banjaluke ponudio ovoj komisiji zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje akcija "Boske".

U dostavljenoj dokumentaciji utvrđeno je da je ponudilac na dan podnošenja zahtjeva vlasnik 6.540.801 redovne akcije "Boske", odnosno sa isto toliko glasova u skupštini emitenta, ili 28,57 odsto od ukupnog broja akcija sa pravom glasa, navodi se u obrazloženju.

U obrazloženju se dodaje i da ponudilac u postupku djeluje samostalno i da nije sticao akcije emitenta u posljednjih godinu dana prije objavljivanja obavještenja o namjeri obavljanja ponude za preuzimanje.

"Ponudilac se u ponudi za preuzimanjem obavezao za svaku akciju koja je predmet ponude platiti cijenu od 0,39 KM, što predstavlja prosječnu ponderisanu aritmetičku sredinu zaključenih cijena akcija ostvarenih na berzi u posljednih šest mjeseci prije objavljivanja namjere za objavljivanje ponude za preuzimanje", navodi se u obrazloženju odluke.

Iz Komisije za hartije navode da je rok plaćanja deponovanih akcija 10 dana od dana isteka roka važenja ponude za preuzimanje, a ponudilac je na poseban račun kod Nove banke deponovao novčana sredstva od 6.374.861 KM, kao depozit sa posebnom namjenom za plaćanje deponovanih akcija u postupku preuzimanja, čime su obezbijeđena sredstva potrebna za plaćanje svih akcija na koje se odnosi ponuda za preuzimanje. 

(Srna)

Tagovi