Ekonomija

Čuvena kompanija koji proizvodi stvari za domaćinstvo ide u bankrot

Autor Željko Svitlica

Kompanija "Tupperware Brands Corp". podnijela je zahtjev za bankrot nakon višegodišnje borbe sa padom prodaje i sve većom konkurencijom.

Izvor: Shutterstock

Ova državna kompanija podnijela je zahtjev za zaštitu od bankrota prema Poglavlju 11, navodeći da ima imovinu u vrijednosti između 500 miliona i jedne milijarde dolara, dok su obaveze između jedne i 10 milijardi dolara, prema podacima iz njenog sudskog zahtjeva.

Kompanija će tražiti odobrenje suda kako bi olakšala proces prodaje poslovanja i nastavila da radi tokom postupka bankrota, kako je navedeno u posebnoj izjavi.

Kompanija za kuhinjske proizvode koja je decenijama dominirala svijetom čuvanja hrane, od 2020. godine upozoravala je na sumnju u svoju sposobnost da opstane na tržištu. Planirala je zatvaranje svoje jedine fabrike u SAD u junu ove godine, i otpuštanje skoro 150 zaposlenih, prenosi Bloomberg.

Podnošenje zahtjeva za bankrot u Delaveru uslijedilo je nakon višemjesečnih pregovora između "Tupperwarea" i njegovih povjerilaca o tome kako upravljati sa više od 700 miliona dolara u zajmovima. Povjerioci su pristali da kompaniji daju malo prostora u vezi s tim dugom, ali se poslovanje i dalje pogoršavalo.

Osnivač "Tupperwarea" Earl Tupper predstavio je 1946. godine svoje plastične proizvode javnosti, a zatim je patentirao njihov fleksibilni hermetički pečat. Proizvodi brenda kasnije su preplavili američke domove, uglavnom zahvaljujući nezavisnim prodajnim zabavama organizovanim u predgrađima.

(MONDO)