Ekonomija

Ministarka kategorična: Nema osnova za strah i veliku kupovinu namirnica

Autori mondo.ba Brankica Spasenić

Ministarstka trgovine i turizma RS Suzana Gašić poručila je danas da je stanje na tržištu u Republici Srpskoj, a što se tiče snabdjevenosti, uredno.

Izvor: Guliver/Getty /Thinkstock

Ona je podvukla da nema nikakvog osnova za strah građana ili sumnju u mogućnosti daljeg snabdijevanja prodavnica i tržnih centara u RS.

"Nema osnova za strah i paniku ili kupovanje životnih namirnica u velikim količinama. Stanje na cijeloj teritoriji RS je uredno i nema potrebe za panikim niti pretjeranim prikupljanjem osnovnih životnih namirnica. Takođe, uredno je stanje zaliha. Ako se i desi da je neka od polica prazna, to je samo zato što radnici nisu stigli da je popune," poručila je Gašić.

Ona je istakla da su uočene veće gužve u prodavnicama u RS, ali da nema potrebe za takvim ponašanjem, uvjeravajući da svi trgovci u RS mogu da odgovore zahtjevima tržišta.

"Domaći proizovđači se slažu da tržište RS nije ugroženo. U slučaju bilo kakvog poremećaja, imamo način da se nosimo s tim. Apelujem na građane da se izbjegne stvaranje nepotrebnih gužvi," dodala je.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić je istakao da domaća prerađivačka industrija, a posebno prehrambena, ima dovoljno kapaciteta i zaliha da može da odgovori na zahtjeve tržišta.

On smatra i da bi se radno vrijeme prodavnica i marketa u Banjaluci, a koje je Gradski štab za vanredne situacije Banjaluka juče skratio na 18 sati, „trebalo da se vrati u normalu“.

"Smatramo da je odluka kriznog štaba u Banjaluci kod građana izazvala paniku i kao rezultat toga došlo je do nagle posjete trgovinama i gomilanja zaliha. Smatramo da treba vratiti na normalno radno vrijeme," rekao je Račić.