Ekonomija

HORECA: Već smo na koljenima, ugostiteljski sektor nije rizičan za prenos virusa

Autor Dušan Volaš

Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske (HORECA) je saopštilo da donošenje bilo kakvih dodatnih ograničenja u vidu skraćenja radnog vremena ugostiteljskih objekata ne bi dovelo do poboljšanja epidemiološke situacije.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Naprotiv, dovelo bi do još većeg okupljanja u privatnim objektima za koje su institucije već utvrdile da su glavni izvor zaraze. Ekonomske posljedice, donošenjem novih ograničavajućih mjera, bile bi katastrofalne. Ovaj sektor već je na koljenima i svaka nova mjera je ravna zatvaranju radnih mjesta. Mišljenja smo da pravilnim pristupom ovom problemu možemo biti dio rješenja.

Pozivamo Vladu da da još jednom sagleda posljedice već donešenih mjera, uz značajno usmjeravanje pažnje prema odgovornosti građana i sprečavanja bilo kakvih okupljanja pa i privatnih proslava", navodi se u saopštenju HORECA.

Ovo udruženje ponovo je pozvalo građane da se odgovorno ponašaju i da poštuju mjere stručnjaka kako bi se spriječilo širenje virusa korona, a samim tim uvođenje oštrijih mjera, u slučaju kojih bi došlo do velikih ekonomskih posljedica za ugostitelje.

Kako navode, situacija je takva "da se svi zajedno moramo naučiti živjeti sa virusom, jer ćemo u suprotnom ekonomski potpuno propasti".

"Analizom stanja sprovođenja mjera zaštite od širenja virusa u oblasti ugostiteljstva zaključili smo da ugostiteljski sektor u preko 95% ispunjava propisane uslove i danas predstavlja veoma mali rizik za prenos virusa. Sprovođenjem mjera Instituta i jakim kontrolama inspekcijskih organa, naročito u poslednjih par dana, utvrđeno je da se ugostitelji pridržavaju mjera i da je stanje sve bolje i bolje. Uvođenjem nove zakonske odredbe kojom inspektori imaju pravo zatvoriti objekat koji krši propisane mjere, uvedena je potpuna kontrola poštovanja epidemioloških mjera. Primjetno je znatno odgovornije ponašanje svih građana, a primjetan je i značajan pad prometa u ugostiteljskim objektima", podvlače iz HORECA.