Korona ne posustaje

Austrija uvodi tronedjeljni karantin, zaoštravaju se mjere i u zemljama regiona!

Autor Tamara Jovanović

Situacija sve lošija. Zemlje u Evropi polako počinju da preduzimaju restriktivnije mjere bezbjednosti ne bi li zaustavile crni talas sve većeg broja zaraženih virusom korona koji raste iz dana u dan sve više.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović, YouTube/Screenshot/MEDSimplified

Austrija planira da od trenutnog noćnog policijskog časa pređe na djelimičan karantin od utorka do nedjelje 6. decembra, rečeno je u nacrtu i sažetku vladine uredbe u subotu, dok Grčka takođe najavljuje pooštrenje mjera borbe protiv epidemije covida-19.

Policijski čas od 8 uveče do 6 ujutro pretvoriće se u cjelodnevni karantin te će biti zatvorene sve prodavnice koje ne prodaju esencijalne potrepštine. Srednje škole već su se prebacile na učenje na daljinu, no škole za mlađe uzraste koje su i dalje otvorene napraviće to isto.

Kancelar Sebastian Kurz trebao bi danas da iznese pojedinosti o novim mjerama u jeku porasta broja zaraženih.

Grčke vlasti u subotu su najavile zatvaranje vrtića i osnovnih škola do kraja novembra, pooštrivši nacionalni karantin nakon porasta slučajeva covida-19.

U borbi s koronavirusom Grčka je prošla bolje nego druge europske zemlje, uglavnom zbog ranog nacionalnog karantena koji je uveden samo nekoliko nedjelja nakon što je pandemija izbila u februaru.

Porast broja zaraženih od početka oktobra prisilio je vlasti da ponovo uvedu mjere i narede drugi nacionalni karantin koji ističe krajem novembra i uključuje i noćni policijski čas od 9 uveče do 5 ujutro.

U subotu je vlada dodatno pooštrila mjere, zatvorivši osnovne škole i vrtiće od ponedjeljka na dvije nedjelje do kraja karantina. Učenje na daljinu već je uvedeno u srednje škole i na univerzitete.

Grčka je u petak zabilježila novih 3038 slučajeva koronavirusa. U četvrtak je zabilježeno 3316 novih slučajeva zaraze i 50 preminulih, što je najveći dnevni broj zaraženih od početka pandemije.

Slovačka je takođe odlučila da stavi akcenat na bezbjednost i zaustavljanje broja rasta novozaraženih, pa će tako ulazak u ovu zemlju biti zabranjen za sve ljude koji na granici nemaju nagativan pcr test na koronu, a koji ne smije da bude stariji od 72h.

U Italiji je prije dva dana registrovan rekordnih 40.902 novih slučaj korona virusa za samo 24 časa, dok je od posljedica virusa preminulo 550 ljudi, saopštilo je u Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Ni u Hrvatskoj situacija nije sjajna. U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.866 novih slučajeva zaraze, pa je broj aktivnih slučajeva u ovoj zemlji danas ukupno 17.090. Među njima je 1.655 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 184 pacijenta. Preminulo je 38 osoba.

(Mondo)