Svijet

Tramp o velikom hakerskom napadu: Svi pričaju da je Rusija, možda je i Kina

Autor Željko Svitlica

Američki predsjednik Donald Tramp odbacio je ozbiljnost i posljedice kampanje sajber špijunaže, odnosno masovnog hakovanja kompjutera u američkoj vladi.

Izvor: Tanjug/AP/Alex Brandon

"Sajber hakovanje mnogo je veće u medijima koji proizvode lažne vijesti nego u stvarnosti", napisao je Tramp danas na "Tviteru".

Tramp je naveo da je taj hakerski upad "pod kontrolom" i izrazio sumnju u ulogu Rusije, uz nagovještaj da je možda riječ o Kini.

"Rusija, Rusija, Rusija glavna je mantra kada se bilo šta dogodi, jer su lažni mediji, najviše zbog finansijskih razloga, skamnjeni pred mogućnošću da bi to mogla da bude Kina", napisao je Tramp.

Američki državni sekretar Majkl Pompeo okrivio je Rusiju za "najgori ikad napad sajber špijunaže na agencije američke vlade".

"Možemo da kažemo sasvim jasno da su Rusi uključeni u ovu aktivnost", rekao je Pompeo juče.

Agencija Rojters ranije je javila, pozivajući se na svoje izvore, da su hakeri koji imaju podršku strane administracije nadgledali internu prepisku elektronskom poštom u Administraciji za nacionalnu telekomunikaciju i informacije pri Ministarstvu finansija i Ministarstvu trgovine, koja je zadužena za odluke o telekomunikacionoj politici.

Tehnološka kompanija "Solarvinds" saopštila je da je do 18.000 njihovih korisnika povuklo sporni programski dodatak koji je omogućio hakerima da gotovo devet mjeseci neometano špijuniraju firme i agencije.

Rusija je odbacila svaku umiješanost.

Među američkim agencijama na meti hakera bila je i kancelarija koja se bavi upravljanjem nuklearnim oružjem, iz koje je saopšteno da bezbjednost nije kompromitovana, javlja Bi-Bi-Si

Tagovi