Svijet

Mjesta u Evropi gdje vlada matrijarhat: Ovdje muškaraca skoro i nema, a žene vode glavnu riječ! (FOTO, VIDEO)

Autor Dragana Božić

Žene iz ovih mjesta kažu - "muškarce rijetko srećemo ovdje!"

Izvor: YouTube/printscreen/ Great Big Story

Kihnu i Manija su dva mala estonska ostrva u Baltičkom moru poznata kao posljednja mjesta u Evropi na kojima vlada matrijarhat. Ostrva na kojima se žene pitaju za sve, zaintrigirala su i An Helenu Jelstad, norvešku fotografkinju koja je svoje impresije o ovim ženama zapisala u knjizi "Veliko srce, snažne ruke".

Odnosi na ovim ostrvima definisani su još prije mnogo godina kada su muškarci napuštali domove na nekoliko mjeseci kako bi lovili ribu i foke, a žene su brinule o svemu - porodici, zemlji, imanju i običajima.

Ostrvo Kihnu smješteno je u istočnom dijelu Baltičkog mora. Dugo je samo sedam kilometara, a široko 3,3 kilometra. Procjenjuje se da tokom cijele godine ima oko 300 stanovnika. Susjedno ostrvo Manija bilo je nenaseljeno do 1933. godine, kada se na njega preselilo oko 80 ljudi sa komšijskog ostrva.

An je tamo provela čak 11 godina fotografišući život starijih žena na ostrvima, a nada se da će njena knjiga poslužiti kao zapis i pomoći u očuvanju budućnosti jedinstvene kulture ovih ostrva.

"Od 2008. sam portretisala živote tih starih žena na malim estonskim ostrvima u Baltičkom moru", piše An u predgovoru svoje knjige i nastavlja, opisujući te žene živopisnim, zanimljivim i prijateljski raspoloženim.

"One predstavljaju kulturu i način života koji se mijenja uprkos snažnoj tradiciji. Te žene su navikle mnogo i marljivo da rade, a brinu gotovo o svemu.Odgajaju djecu, izrađuju odjeću, oru polja, voze traktore i brinu se o životinjama. Muškarci su većinu vremena odsutni od kuće: ribare, rade na kopnu ili u inostranstvu. Život je često težak, ali niko se ne žali i ovdje je to normalno. Čine ono što moraju. Imaju veliko srce i snažne ruke", dodaje autorka.

"Muškarci su uglavnom odsutni i ne srećemo ih često ovdje", istakla je jedna mlada učiteljica s Kihnu ostrva.

Brak i majčinstvo su na ovim ostrvima vrlo cijenjeni, a samo udate žene smiju da nose tradicionalnu kecelju. Zbog njihove posebnosti i zanimljivog načina života, ljeti dolaze da ih vide i mnogi turisti.

(Mondo)

Tagovi