Svijet

Ledeni talas hara Grčkom, ima mrtvih: Ogromne količine snijega, kolaps u Atini - paralisani putevi

Autor Dušan Volaš

Dvije osobe stradale su danas u Grčkoj koju su zahvatile snježne padavine i talas hladnoće, dok je poremećen pomorski i vazdušni saobraćaj u zemlji, a u Atini gradski prevoz.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Giannis Papanikos

"Posljednji put smo videli toliko snega u centru Atine u februaru 2008. godine", rekao je za Frans pres meteorolog Kostas Laguvardos koji je podsjetio na loše vremenske prilike 2002. i 2004. godine u glavnom gradu Grčke, gde živi više od trećine grčke populacije.

Čuveni Partenon je danas jedva vidljiv zbog snježnih padavina.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Iako je 2019. godine padao snijeg na Akropolju, stručnjaci sada smatraju da je u talasu hladnoće nazvanom "Medeja" u Atini palo najviše snega u poslednjih deset godina.

Hladnoća i sneg pogodili su cijelu kopnenu Grčku, kao i mnoga ostrva na Egejskom moru, gdje su udari vetra prelazili 100 kilometara na sat.

Snijeg nije poštedeo ni migrantske kampove u Grčkoj, gdje se nekoliko desetina hiljada migranata bori protiv hladnoće, uprkos dodatnim grijačima koje je poslao Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR).

Snijeg je poremetio saobraćaj u Atini gdje je živa pala na tri stepena Celzijusa. Vlasti su pozvale građane da koriste lance jer je u nekim ulicama snijeg oko 20 centimetara.

Linija atinskog metroa koja djelimično ide na otvorenom do sjevernih predgrađa je zaustavljena, a većina autobusa povučena je sa atinskih ulica iz bezbjednosnih razloga.

Saobraćaj na glavnom autoputu koji povezuje Atinu i Solun zatvoren je od ponedjeljka uveče.

Zbog problema u saobraćaju, vlasti su otkazale vakcinaciju protiv korona virusa na širem području Atine.

Tagovi