Svijet

Misterija "krvavih glečera" na Alpima: Prizori kao u horor filmovima na planinskim vijencima

Autor Edin Delibašić

Zimi i u proljeće sve se bijeli, ali u ljeto snježni nanosi dobijaju crvenu boju.

Izvor: youtube/screenshot/PBS Terra

Istraživači iz Francuske pokušavaju da odgonetnu šta se krije iza pojave koju su nazvali "glečerska krv" kada snijeg dobije neobičnu crvenu boju.

Tokom zime i proljeća Francuski Alpi prekriveni su snijegom, a u ljeto snježni nanosi dobijaju različite nijanse od rozikaste do krvavo crvene. Vjeruje se da je cvjetanje crvenih mikroalgi uzrok svemu, a istraživanja pokazuju da slično događa i na drugim planinskim vrhovima širom svijeta.

Međutim, iako se alge pojavljuju na planinama u sve većem broju, do sada nije baš najbolje objašnjena pojava njihovog cvjetanja. Zato su naučnici iz nekoliko različitih instituta odlučili da istraže vrste algi, rekao je Erik Marešal, načelnik laboratorije fiziologije biljaka sa Univerziteta u Grenoblu, prenio je Lajv sajens.

​Posmatrali su alge u Francuskim Alpima kako bi otkrili koje vrste tamo žive i šta uzrokuje da počnu da "krvare".

Iako alge mogu da proizvode velike količine kiseonika, s vremena na vrijeme mogu da se razmnožavaju tolikom brzinom da zapravo poremete prirodnu ravnotežu, što dovodi do crvene boje.

Adelin Stjuart, koja je na istraživanju radila tokom doktorskih studija, kaže da su alge "baza svih ekosistema".

Crvena, zelena, siva ili žuta nijansa zavisi od njihovih pigmenata i drugih molekula koje alge koriste kako bi se zaštitile od ultraljubičastog zračenja.

Kako ove nijanse upijaju više sunčeve svjetlosti dolazi do topljenja snijega. To, dugoročno gledano, može uticati na smanjvanje glečera, tvrde naučnici.

Uzeli su uzorke zemljišta sa 5 vrhova različitih visina, istražujući DNK algi, a utvrđeno je da jedna od ključnih vrsta Sanguina voli da raste na visini od skoro 2.000 metara. Na pitanje šta alge tera na cvjetanje, utvrdili su da na to presudno može uticati i ljudski faktor.

Naučna studija će se dalje fokusirati na to koliko temperatura utiče na cijeli proces.

(MONDO)

Tagovi