RATNI SNIMCI

Talibani slave pobjedu: Odjekuje pucnjava u Kabulu, pala posljednja slobodna teritorija u Avganistanu? (VIDEO)

Autor Veljko Petranović

Dolina Pandžšir, jedina pokrajina koja se do sada uspješno branila od talibana, je ili izgubila svoju slobodu ili je na samoj granici da se to desi.

Izvor: YouTube/printscreen/The Telegraph

Snimci koji su objavljeni na društvenim mrežama svedoče o navodnom slavlju talibanske grupe nakon osvajanja ove pokrajine, i to pucnjavom iz automatskog oružja.

Pro-talibanski izvori tvrde da su dolinu Pandžšir, jedinu provinciju koja nije pod kontrolom talibana, uspjeli da osvoje u poslednjem oružanom jurišu.

Iako talibani zvanično nisu objavili pobjedu u dolini, talibanski izvori potvrdili su raznim medijima da je Pandžšir osvojen i da će to uskoro biti zvanično objavljeno.

U međuvremenu, oglasio se i Amrulah Saleh, zvanični vršilac dužnosti predsjednika Avganistana, koji je pozvao na otpor i rekao da talibani sprečavaju ulazak humanitarne pomoći u Pandžšir, koriste odrasle muškarce za pretraživanje mina, da su zatvorili komunikacije, struju i dotok lijekova.

Samoproglašeni vršilac dužnosti predsjednika Avganistana, Amrulah Saleh demantovao je izvještaje da je pobjegao iz Avganistana i rekao da je još uvijek sa svojim komandantima u Pandžširu.

(MONDO)