Svijet

Novi soj korone stigao u Evropu! Stručnjaci SZO sazvali hitan sastanak - strahuju da je 500 puta opasniji

Autor Tamara Jovanović

Stručnjaci SZO sazvali hitan sastanak zbog novog soja korone koji je stigao i u Evropu.

Izvor: Tanjug/AP/John Minchillo

Kako ističu, panika vlada u svijetu jer se strahuje da je novi soj zarazniji 500 puta od delta soja.

Prema najnovijim informacijama, sumnja se da su tim sojem zaražena dva državljanina Belgije.

Zemlje EU se i dalje bore sa delta sojem, a sada su uvele i zabrane na letova iz zemlje porijekla te najnovije varijante kovida-19, prvobitno detektovane u Južnoj Africi i označene sa B.1.1.529.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je danas zemlje da ne reaguju brzopleto uvodeći ograničenja putovanja zbog novog soja, dodajući da treba da preduzmu "naučni pristup zasnovan na procjeni rizika".

Sastanak stručnjaka iz Ženeve, koji je sazvala SZO, počeo je danas kako bi se procijenila opasnost od novog soja korona virusa B.1.1.529 i kako bi se razgovaralo o tome da li ga treba definisati kao "soj od interesa" ili "soj koji izaziva zabrinutost", objasnio je portparol SZO Kristijan Lindmajer.

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici istakao je juče da je veoma zabrinut zbog kovid varijante B.1.1.529, za koju se smatra da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada jer ima veoma ogroman broj mutacija, što povećava rizik od brzog širenja bolesti.

(MONDO)

Tagovi