Svijet

Tel Aviv najskuplji grad na svijetu za život

Autor Veljko Petranović

Tel Aviv je pretekao Pariz, Hong Kong, Cirih i Singapur i postao najskuplji grad na svijetu za život, prema novom istraživanju.

Izraelski grad se popeo za pet mjesta i po prvi put osvojio prvo mjesto na autoritativnoj rang listi koju je sastavila Obavještajna jedinica ekonomista (EIU).

Svjetski indeks troškova života sastavljen je upoređivanjem cijena u američkim dolarima za robu i usluge u 173 grada širom svijeta. Tel Aviv se popeo na rang listi djelimično zbog snage nacionalne valute, šekela, u odnosu na dolar, kao i zbog ogromnog rasta inflacije koji je podstakao cijene transporta i namirnica.

Na drugom mjestu su Pariz i Singapur, a slijede Cirih i Hong Kong. Njujork je bio šesti, a Ženeva sedma. Prvih 10 zaokružili su Kopenhagen na osmom, Los Anđeles na devetom i Osaka (u Japanu) na 10. mjestu.

London se popeo za tri mjesta na 17. u godišnjem istraživanju, dok se Sidnej popeo za jedno na 14, a Melburn za dva na 16. mjesto. Prošle godine, istraživanje je stavilo Pariz, Cirih i Hong Kong na zajedničko prvo mjesto.

Na vrhu svog ukupnog ranga, Tel Aviv je proglašen za drugi najskuplji grad na svijetu po pitanju alkohola i prevoza, peti po pitanju lične njege i šesti po rekreaciji.

Izraelski grad je bio u prvoj trećini u svakoj od 10 glavnih kategorija potrošnje. Bilo je 40 novih gradova uključenih u ovogodišnju rang-listu, uključujući Edinburg, koji je bio najveći novi grad na 27. mjestu, dok su San Dijego i Štutgart takođe ušli u prvih 50.

Tel Aviv se rangira kao najskuplji grad sveta
Izvor: YouTube/i24NEWS English

Rim je pao za 16 mjesta na rang listi na 48. zahvaljujući padu cijena namirnica i odjeće, dok je Teheran zabilježio najveći uspon, popevši se za 50 mesta na 29. nakon uvođenja američkih sankcija.

Damask, glavni grad Sirije, proglašen je najjeftinijim za život na svijetu.

(MONDO)

Tagovi