Tanzanija

Hit u nacionalnom parku: Lavica "usvojila" mladunče gnua (VIDEO)

Autor Dušan Volaš

Nesvakidašnja scena odigrala se u nacionalnom parku Serengeti u Tanzaniji, gdje je odrasla lavica snimljena kako vodi mladunče gnua i vraća ga njegovom krdu.

Izvor: Printscreen

Organizacija Tanzanijskih nacionalnih parkova postavila je snimak na Tviteru na kom se može videti mladunče gnua koje uz nogu prati odraslu lavicu.

Ovakvo ponašanje je izuzetno čudno, a Paskal Šelutete, portparol nacionalnog parka, rekao je za Bi-Bi-Si da su kod lavice materinski instinkti prevladali prirodni predatorske nagone.

Ono što posebno dodaje na bizarnosti onoga što se odigrali jeste što su zebre i gnuovi među omiljenim plijenom lavova, jer su veći, sporiji i lakši za hvatanje od antilopa i gazela, a opet manje opasni od bivola.

Lavovi su takozvani "hipermesožderi", što znači da je velika većina njihove ishrane zasnovana na mesu i nije ograničena na jednu vrstu plijena.

Zdrav i odrasli lav dnevno treba da unese između 5 i 8 kilograma mesa, a imajući u vidu da se često dešava da ne uspijevaju da svakoga dana ulove nešto, vrlo je čudno da jedna odrasla lavica propusti šansu za lakim obrokom.

(RTS)