Svijet

Amerika zatvara ambasadu u Kijevu! Naređeno i uništavanje opreme (VIDEO)

Autor Dragana Božić

Američki Stejt department naveo je danas da će privremeno preseliti ambasadu iz glavnog grada Ukrajine, Kijeva, u grad Lavov na zapadu zemlje.

Izvor: YouTube/Printscreen/@business

SAD zatvaraju svoju ambasadu u glavnom gradu Ukrajine Kijevu i premještaju operacije u zapadni grad Lavov zbog "dramatičnog ubrzanja" gomilanja ruskih trupa, saopštio je Stejt department.

"Ambasada će ostati angažovana sa ukrajinskom vladom, koordinirajući diplomatski angažman u Ukrajini. Takođe nastavljamo naše intenzivne diplomatske napore za deeskalaciju krize. Ove oprezne mjere predostrožnosti ni na koji način ne potkopavaju našu podršku ili posvećenost Ukrajini", rekao je državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju.

On je dodao da su diplomatski napori za deeskalaciju tenzija sa Rusijom u toku i pozvao na diplomatsko rešenje. U međuvremenu, ponovio je upozorenje Vašingtona američkim građanima da odmah napuste Ukrajinu.

Protest ispred ambasade u Kijevu
Izvor: YouTube/AP Archive

Stejt department je naredio uništavanje mrežne opreme i računarskih radnih stanica i demontiranje telefonskog sistema ambasade u Kijevu, objavio je "Volstrit džurnal" pozivajući se na američke zvaničnike upoznate sa ovim pitanjem. SAD i zapadni saveznici ostaju na ivici jer su najviši zvaničnici upozorili da je Rusija u poziciji da izvrši invaziju na Ukrajinu svakog trenutka.

Vašington je izvijestio da je Rusija okupila više od 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici, opkoljavajući zemlju sa tri strane. Zapad je zaprijetio Moskvi širokim sankcijama ako napadne Kijev.

Brojne zemlje poslale su pozive svojim građanima da napuste Ukrajinu. 

(MONDO)

Tagovi