Ukrajinska kriza

Ruske trupe se vraćaju u baze: ''Propast zapadne ratne propagande''

Autor Željko Svitlica

Dio ruskih trupa u vojnim oblastima uz Ukrajinu vraća u svoje baze nakon završenih vježbi, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, što je potez koji bi mogao da deeskalira tenzije između Moskve i Zapada. MIP Rusije: ''Zapad je osramoćen"."

Izvor: Profimedia

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napisala je danas da će 15. februar 2022. ući će u istoriju kao dan kada je "propala zapadna ratna propaganda".

"Oni su osramoćeni i uništeni bez ijednog ispaljenog metka", navodi Zaharova.

Objavljene su i snimke tenkova kako se vraćaju u bazu, za koje Rusija tvrdi da su dokaz o povlačenju ruske vojske.

Interfaks je citirao Ministarstvo odbrane, koje navodi da se velike vojne vježbe nastavljaju širom zemlje, ali da su neke jedinice Južne i Zapadne vojne oblasti završile svoje manvere i počele da se vraćaju u baze.

Rusija je okupila više od 100.000 vojnikanedaleko od ukrajinske granice, što je izazvalo bojazan od invazije. U periodu od 10. do 20. februara, usljed zajedničkih vježbi sa Bjelorusijom, Ukrajina je skoro okružena ruskom vojskom.

Rusko finansijsko tržište reagovalo je pozitivno na ove vijesti, a rublja, koja je bila pod pritiskom zbog straha od novih sankcija Zapada u slučaju rata, ojačala je za 1,5 odsto nakon objave Ministarstva odbrane.

Moskva je ranije demantovala da planira napad na Ukrajinu, ali je tražila pravno obavezujuće garancije od SAD i NATO saveza da Kijev neće postati član Alijanse. Vašington i Brisel do sada su odbijali da daju takvo obećanje.