Svijet

Džonson u Njujork tajmsu: Ukrajina nema ozbiljne izglede da uđe u NATO u bliskoj budućnosti

Autor Željko Svitlica

NATO ne gaji animozitet prema ruskom narodu niti dovodi u pitanje status Rusije kao svjetske sile, napisao je britanski premijer Boris DŽonson u članku objavljenom u "NJujork tajmsu".

Premijer Velike Britanije Boris Džonson.
Izvor: Profimedia

"Ne osjećamo neprijateljstvo prema ruskom narodu i ne želimo da osporavamo veliku naciju i svjetsku silu", naveo je DŽonson.

On je naglasio da "Ukrajina nema ozbiljne izglede za pridruživanje NATO-u u bliskoj budućnosti", te da rat u toj zemlji "nije sukob Alijanse niti će to postati".

"Nijedan saveznik nije poslao vojsku u Ukrajinu", rekao je DŽonson.

DŽonson je ranije predložio saveznicima u NATO-u da podrže međunarodni plan akcije u vezi sa Ukrajinom koji uključuje angažovanje međunarodne humanitarne koalicije, obezbjeđivanje odbrambene opreme za Kijev, kao i maksimalan ekonomski pritisak na Rusiju.

Plan britanskog političara sastoji se od šest tačaka.

Osim toga, prema Džonsonovom planu, potrebno je Kijevu pružiti pomoć u odbrani svoje teritorije, spriječiti "puzajuću normalizaciju" ruskih akcija u Ukrajini, pronaći diplomatske puteve za deeskalaciju, ali samo uz učešće ukrajinske vlade.

U Džonsonovom planu isitiče se da treba pojačati ekonomski pritisak na Moskvu

Istovremeno, Džonsonov plan sadrži klauzulu po kojoj je neophodno sprovesti hitnu kampanju za jačanje bezbjednosti zemalja članica NATO-a.

Prema njegovim riječima, zapadne zemlje i međunarodna zajednica u cjelini treba da podrže ove prijedloge.

Istovremeno, premijer je dodao da će o ovoj inicijativi sljedeće nedjelje razgovarati sa kolegama iz Kanade Džastinom Trudoom i Holandije Markom Ruteom, koji će u London doputovati u ponedjeljak.

U utorak u britansku prestonicu dolaze lideri država Višegradske grupe (Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske).

(Bi-Bi-Si)