GRČKA

Aktivisti gađali oklopnjake: Željezničari iz Soluna odbili da učestvuju u prevozu naoružanja u Ukrajinu (VIDEO)

Autor Dušan Volaš

Radnici željeznica iz Soluna odbijaju da putuju u Aleksandropolj radi tehničkih pregleda vozova na kojima se prevozi vojna oprema NATO, zbog čega im je zaprijetila grčka željeznička kompanija "Trejnos", navode grčki mediji.

Izvor: NIKOS ARVANITIDIS/ANA-MPA

Sindikati su intervenisali i traže da radnici ne učestvuju u prevozu vojne opreme, da se prestane sa prijetnjama onima koji to odbijaju da čine.

"Zahtjevamo da mi ne budemo sredstvo prevoza američkog i arsenala NATO u susjedne zemlje", navodi se u saopštenju sindikata.

Prema navodima portala "902", pritisak na radnike vrši se u protekle dvije sedmice.

Prvobitno je od radnika traženo da moraju da idu u Aleksandropolj i kada se ponovo nijedan nije "dobrovoljno" javio, rukovodstvo firme je ukazalo na obaveze iz potpisanih ugovora o radu.

Sindikati su poručili da Grčka ne učestvuje u sukobu u Ukrajini koji, kako su naveli, ide u korist nekolicine, a na račun naroda.

"Osuđujemo prijetnje rukovodstva `Trejnose` prema radnicima koji su odbili da učestvuju u pregledu prevoza tenkova NATO iz Aleksandropolja", ističe se u saopštenju sindikata.

Nakon što je objavljeno da grčki željezničari odbijaju odlazak u Aleksandropolj internetom kruže video snimci za koje se tvrdi kako pojedini aktivisti gađaju natovarena oklopna vozila koji se navodno prevoze u Ukrajinu.

(SRNA/Mondo)