Svijet

Najstroži lokdaun nije zaustavio koronu? Šangaj i dalje pod drakonskim mjerama

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Virusolog tvrdi da broj umrlih od korone u Kini nije realan, dok traje najstroži lokdaun na planeti.

Izvor: Youtube/BBC News

Stanovnici Šangaja i dalje su pod drakonskim mjerama protiv korona virusa. Lokdaun traje već dvije nedjelje, a dramatični snimci iz Šangaja uznemirili su svijet.

Trenutno, mnogi stanovnici su izmješteni iz domova kako bi stambene zgrade bile pretvorene u kovid centre za smještaj i izolaciju zaraženih. Drugi, pak, spavaju na poslu jer su kompanije uvele politiku "zatvorenog kruga", i zaposleni ne smiju da napuštaju krug objekta u kom rade. "Vol Strit žurnal" ranije je objavio fotografije radnika u finansijskoj industriji koji pored radnih stolova sa računarima imaju vreće za spavanje.

Ali samo tri smrtna slučaja su prijavljena otkad je grad postao žarište, navele su gradske vlasti. U pitanju su bile osobe starosti od 89 do 91 godine, sa komorbiditetima kao što su visok pritisak i dijabetes. Niko od njih troje nije bio vakcinisan, prenosi "Njujork post".

Izvor: Youtube/BBC News

Zbog ove vrlo niske brojke - u Šangaju je samo u ponedeljak registrovano više od 23.000 novih slučajeva zaraze - javnost strahuje da kineske vlasti prikrivaju pravi broj smrti u želji da što prije dostignu cilj nazvan "nula slučajeva", zbog kog su i uvedene drakonske mjere. U pitanju su prve zvanične smrti od korone još od 18. marta.

"Na kopnu, ukoliko je preminuli imao neku pridruženu bolest, vodiće se kao da je umro od nje. Metode koje koriste da bi izračunali smrti od kovida su potpuno drugačije. Zbog toga će više od 90 odsto smrti od korone biti zanemareno u zvaničnim brojkama", rekao je virusolog sa Univerziteta u Hong Kongu, Džin Dongjan.

Kina je od početka pandemije, pre više od dvije godine, potvrdila samo 4.461 smrt od kovida.

(MONDO)