Svijet

Tužioci proglasili zvanično osumnjičenog za nestanak Medlin Meken

Autor Nikolina Damjanić

Portugalski tužioci proglasili su jedno lice zvanično osumnjičenim u vezi sa nestankom britanske djevojčice Medlin Meken.

Izvor: Envato

Oni nisu naveli ime tog lica, ali su rekli da postupaju prema zahtjevu njemačkih vlasti.

Njemačka policija je 2020. godine saopštila da je u vezi s ovim slučajem pokrenula istragu protiv Kristijana B.

On nije optužen i negira bilo kakvu umiješanost u nestanak djevojčice.

Ona nikada nije pronađena, a istražioci vjeruju da je oteta iz apartmana u kom je porodica boravila u odmaralištu Algarve, podsjeća BBC.

Ovo je prvi put da su portugalski istražioci identifikovali zvanično osumnjičenog u slučaju nestanka od kada su roditelji djevojčice Kejt i Geri Meken i sami bili osumnjičeni prije 15 godina. Oni su kasnije oslobođeni svake sumnje.

Ove godine 3. maja će biti 15 godina od nestanka Medlin Meken i prema zakonima Portugalije nakon tog datuma više neće biti moguće proglasiti nekoga licem od interesa. Proglašavanje nekoga licem od interesa je neophodan korak za bilo kakav krivični postupak.

Njemačko tužilaštvo je 2020. godine identifikovalo četrdesetpetogodišnjeg Kristijana B. kao sumnjičenog, ali on nije optužen. On poriče bilo kakvu umiješanost.

Kristijan B. trenutno služi zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe droge u Njemačkoj, a dobio je i sedmogodišnju kaznu zbog silovanja sedamdesetdvogodišnje žene, navodi BBC.

(Agencije)