Svijet

Nevjerovatne slike iz Turske: Snježni nanosi visoki i do 12 metara! (FOTO)

Autor Dušan Volaš

Mjesec proljeća april je na izmaku, a u turskoj provinciji Bajburt, u kojoj su zime iznimno oštre, timovi nadležnih službi rade na čišćenju snježnih nanosa s dionica do naselja s kojima je prekinuta komunikacija.

Izvor: Anadolija/Besir Kelleci

Ekipe nastoje očistiti snježne nanose visoke i do 12 metara kako bi došli do stanovnika sela u distriktu Ajdintepe na visini od 3.000 metara.

Na putnoj mreži od 1.200 kilometara na čišćenju snijega i u aprilu radi 55 pripadnika nadležnih službi i 40 mašina, kako građani ne bi bili ni najmanje ugroženi.

Intenzivne akcije čišćenja snijega provode se od 19. aprila, a timovi, koji rade u teškim uslovima, na pojedinim dionicama teško uspijevaju očistiti snijeg.

Njihov zadatak nije samo olakšati putnu komunikaciju nego i ukloniti opasnost od lavine.

"Ovdje imamo tri seoska puta, putnu mrežu od 55 kilometara. Planiramo ovaj dio završiti u roku od 20 dana. Tamo gdje su snježni nanosi veliki, dnevno možemo preći 50 metara, ali nadamo se da ćemo završiti u planiranom roku", rekao je Hajretin Kočigit, generalni sekretar Regionalne specijalne uprave koja je nadležna za čišćenje snijega

Podsjetio je kako se sela ovdje u velikoj mjeri bave uzgojem životinja.

"Sela su prazna tokom zime, građani se spuštaju u centar distrikta. Sad se žele što prije vratiti u sela, kako bi mogli životinje izvesti na ispašu. Mi zbog toga radimo 24 sata dnevno kako bismo puteve učinili prohodnim", rekao je on, prenosi Anadolija.

Tagovi