Svijet

Sada i zvanično: Finska i Švedska podnijele zahtjeve za pristupanje NATO

Autor Dušan Volaš

Finska i Švedska podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u.

Izvor: Shuterstock

Finska i Švedska podnijele su svoje zahtjeve za pridruživanje NATO-u uprkos pretnji Turske da će blokirati pristupanje nordijskih zemalja. Švedski i finski ministri spoljnih poslova potpisali su juče zahtjev kojim se proglašava da zemlja želi da se pridruži NATO-u.

Po izbijanju rata u Ukrajini, tradicionalno neutralni susjedi Rusije, donijeli su odluku da se pridruže Sjevernoatlantskom savezu. Finska je prva "prelomila" i prije nekoliko dana najavila da će aplicirati za članstvo. Potom je uslijedila i Švedska.

"U Švedskoj i Finskoj smo saglasni da idemo ruku pod ruku kroz cijeli proces i zajedno ćemo sutra podnijeti zahjtev", rekla je juče švedska premijerka Magdalena Anderson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsjednikom Saulijem Ninistom u Stokholmu. 

Moglo bi da prođe i godinu dana dok ne postanu punopravne članice NATO. Članstvom u NATO ove zemlje dobijaju garanciju da će, u slučaju napada na neku od njih, sve ostale zemlje-članice reagovati. Širenje NATO na istok bio je jedan od razloga zašto je Moskva pokrenula svoju "specijalnu vojnu akciju" u Rusiji.

Kremlj je, poslije najava Švedske i Finske da će se pridružiti NATO, rekao da nema problem sa tim ali ih je upozorio da očekuju odgovor. Ubrzo potom, Rusija je istupila iz Saveza baltičkih zemalja.

(MONDO)