Svijet

Zelenski objavio je uslove za mirovne pregovore sa Rusijom

Autor Željko Svitlica

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je uslove za mirovne pregovore sa Rusijom, nakon spekulacija u zapadnim medijima da Vašington nagovara Kijev da izrazi otvorenost za dijalog sa Moskvom.

Izvor: YouTube/printscreen/Daily Mail

Američki list "Vašington post" objavio je u nedjelju, 6. novembra, da administracija predsjednika SAD DŽozefa Bajdena "privatno" nagovara Kijev da pokaže spremnost da pregovara sa Moskvom.

"Još jednom - vraćanje teritorijalnog integriteta, poštovanje Povelje UN, kompenzacija štete nanesene ratom, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i garancije da se ovo neće ponoviti. Ovo su potpuno razumni uslovi", izjavio je Zelenski u video-snimku koji je objavio na "Telegramu".

Ukrajina i Rusija održale su nekoliko krugova mirovnih pregovora od početka neprijateljstava 24. februara. Posljednji krug zaključen je u Istanbulu 29. marta - bez rezultata - i od tada su pregovori u zastoju.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je krajem septembra da je Moskva i dalje otvorena za razgovore sa Kijevom i pozvao Ukrajinu da prekine neprijateljstva.

Zelenski je nakon toga izjavio da je Kijev spreman za razgovore samo ako Rusija dobije novog predsjednika, na šta je Kremlj odgovorio da će čekati promjenu stava trenutnog ili nekog budućeg predsjednika Ukrajine.