Svijet

Glavni državni tužilac: Iran raspustio policiju za moral

Autor Dušan Volaš

Iranske vlasti ukinule su kontroverznu policiju za moral u okolnostima masovnih protesta nakon smrti mlade žene u pritvoru, rekao je iranski državni tužilac Mohamed DŽafar Montazeri.

Izvor: ROUNAK AMINI/AAP

On je tokom vjerske konferencije rekao da policija za moral nije dio pravosuđa i da je raspuštena, prenosi državna novinska agencija ISNA.

Nasilni neredi izbili su u Iranu sredinom septembra nakon što je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u pritvoru. Ona je privedena zbog nošenja "neprikladnog" hidžaba.

Mnogi Iranci su za Amininu smrt okrivili kontroverznu policiju za moral, čiji pripadnici su je udarali u glavu dok su je ispitivali.

Prema podacima Savjeta bezbjednosti iranskog Ministarstva unutrašnjih poslova, najmanje 200 ljudi je poginulo u neredima u Iranu od septembra, a ukupna šteta državnim organima i privatnim organizacijama premašuje 200 miliona dolara.

Teheran vjeruje da su nemiri podstaknuti iz inostranstva.

Iranska policija uhapsila je ljude za koje se vjeruje da su regrutovani od zapadnih obavještajnih službi, Izraela i Saudijske Arabije da podstaknu javne nemire.

SRNA

Tagovi