Svijet

Šest članica EU protiv pokušaja smanjenja ograničenja cijene gasa

Autor Dušan Volaš

Šest članica EU, uključujući Njemačku i Holandiju, upozorilo je da ne mogu da prihvate pokušaje drugih iz bloka da se dodatno smanji nivo na koji Brisel namjerava da odredi ograničenje cijene gasa.

Izvor: Envato

Grupa zemalja, uključujući  Austriju, Dansku, Estoniju i Luksemburg, iznijela je svoj stav prema predloženom ograničenju cijena gasa u EU koji bi trebalo da bude odobren 13 decembra na sastanku ministara energetike u Briselu.

"Zabrinuti smo zbog smanjivanja brojki. Iznos ograničenja cijena gasa ne može dalje biti smanjen ili izmijenjen", navode predstavnici šest članica u poruci upućenoj Češkoj koja trenutno predsjedava EU.

Šest članica izrazilo je skepsu u ograničenje cijena za koje upozoravaju da će omesti normalno funkcionisanje evropskog energetskog tržišta i da će otežati kupovinu goriva, ukoliko isporučioci gasa preusmjere tovare ka regionima gdje cijene nisu ograničene.

Evropska komisija predložila je prošlog mjeseca ograničenje cijene koje će biti pokrenuto ukoliko bi četvoromjesečni ugovor u virtuelnom trgovačkom centru TTF u Holandiji tokom dvije sedmice premaši iznos od 275 evra po megavat-času i ako bi deset dana za 58 evra bila više cijena gasa.

Belgija, Italija, Poljska i Grčke su među zemljama koje tvrde da je potrebno ograničiti cijenu gasa kako bi zaštitile svoje privrede od rasta cijena i traže manje ograničenje iznosa od onog koji je predložila Evropska komisija.

U dokumentu, u koji je uvid imala agencija Rojters, članice EU vode pregovore o prijedlogu i do sada su smanjile cijenu ograničenja. Posljednji kompromis o kojem se razgovara je 220 evra po megavat-času uz manje stroge uslove za pokretanje, mada se očekuju nove izmjene prije postizanja dogovora.

SRNA

Tagovi