Svijet

NOVOGODIŠNJE OBRAĆANJE PUTINA: Zapad koristi Ukrajince da nas podijeli, istina je na našoj strani

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se građanima uoči Nove godine.

Izvor: rt/screenshot

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se građanima povodom Nove godine i to ne iz Kremlja, kako je uobičajeno činio, već u pozadini vojnika koji učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Putin je 2022. nazvao godinom ključnih događaja, napominjujući da oni postavljaju temelje za budućnost Rusije i cijelog svijeta. "Ali, naš višenacionalni narod, kakav je bio u svim teškim epohama ruske istorije, pokazao je hrabrost i dostojanstvo. Riječju i djelom podržao je branioce Otadžbine. Naše vojnike i oficire. Svi učesnici specijalne vojne operacije,“ izjavio je.

Istakao je da se istina nalazi na strani Rusije i da ona štiti svoj narod na svojim istorijskim teritorijama. "Zajedno gradimo. I stvaramo. Glavna stvar je sudbina Rusije. Odbrana Otadžbine je naša sveta dužnost prema našim precima i potomcima. Zapadne elite su godinama uvjeravale Rusiju u miroljubive namjere, uključujući i Donbas, ali su u stvari podržavale neonaciste i pripremale se za agresiju. Sada o tome otvoreno govore, a narod Ukrajine se koristi da cijepa i oslabi našu zemlju. Nikada nikome nismo dozvolili i nećemo dozvoliti da to uradi", kazao je Putin.

Predsjednik Rusije u svom obraćanju se zahvalio onima koji učestvuju, kako je rekao, u specijalnoj operaciji u Ukrajini. Zahvalio im se i na hrabrosti. Putin je izrazio uvjerenje da će Rusija prevazići teškoće i da će ostati velika i nezavisna. "Uvijek smo znali, a danas smo ponovo uvjereni da suverena, nezavisna, sigurna budućnost Rusije zavisi samo od nas. Od naše snage i volje", zaključio je predsjednik.

(MONDO/RIA Novosti)