Svijet

Odobren novi Koncept spoljne politike: Rusija smatra da raste rizik od globalnog rata, ali nije neprijatelj Zapada

Autor Željko Svitlica

Rusija smatra da raste rizik od globalnog rata uz učešće velikih zemalja, navodi se u ažuriranom Konceptu spoljne politike koji je danas odobren ukazom predsjednika Vladimira Putina.

Izvor: Profimedia

"Upotreba vojne sile protivno međunarodnom pravu, istraživanje svemira i informacionog prostora kao novih sfera vojnog djelovanja, brisanje granice između vojnih i civilnih sredstava međudržavnog sukoba i eskalacija dugotrajnog produženog sukoba u brojnim regionima povećavaju prijetnju globalnoj bezbjednosti, povećavaju rizik od direktnog sudara velikih država, uključujući nuklearne sile i vjerovatnoću da takvi sukobi eskaliraju i prerastu u lokalni, regionalni ili globalni rat", stoji u dokumentu.

U tekstu se navodi da se povećava uloga faktora moći u međunarodnim odnosima, a područja sukoba šire se u nizu strateški važnih regiona, navodi se u tekstu.

"Destabilizujuće jačanje i modernizacija ofanzivnih vojnih sposobnosti i uništavanje sistema sporazuma o kontroli naoružanja podriva stratešku stabilnost", naglašeno je u konceptu.

U dokumentu se ističe da Moskva ne tretira zemlje Zapada kao neprijatelje i želi da vremenom obnovi saradnju uz uzajamno poštovanje.

"Rusija ne vidi sebe kao neprijatelja Zapada, ona se ne izoluje od Zapada i nema neprijateljske namjere. Rusija se nada da će zemlje Zapada uvidjeti da sukob sa Rusijom nema perspektivu, da će priznati realnosti multipolarnog svijeta i da će vremenom nastaviti saradnju sa Rusijom na osnovu suverene jednakosti i uzajamnog poštovanja interesa", navodi se u dokumentu.

U tekstu se dodaje da je Ruska Federacija spremna na dijalog i saradnju na toj osnovi, prenio je TASS. 

(Srna)