Svijet

Dočekan pogrdnim povicima i transparentima: Suzavcem na demonstrante koji su pozvali Makrona da podnese ostavku

Autor Dušan Volaš

Francuska policija ispalila je suzavac na demonstrante okupljene u selu Ganže u kojem je predsjednik Emanuel Makron boravio radi posjete školi.

Izvor: Anadolija/ Firas Abdullah

Makron je juče u regionu Alsas na istoku Francuske dočekan pogrdnim povicima i transparentima.

Pred početak Makronovog govora u školi, policija je ispalilac suzavac na više stotina okupljenih koji su pozivali francuskog predsjednika da podnese ostavku.

Francuski predsjednik je tokom vikenda potpisao nacrt zakona prema kojem će starosna granica za odlazak u penziju biti podignuta sa 62 na 64 godine.

Makron je to učinio nakon tri mjeseca protesta koji su ponekad bili zahvaćeni i nasiljem.

"Ima nešto i u džepovima milijardera"

Grupa demonstranata upala je u kancelarije berzanskog operatera "Euronekst" u pariskom poslovnom kvartu La defens, kao dio širih protesta protiv nepopularnog povećanja starosne granice za odlazak u penziju.

"Nama je rečeno da nema novca za finansiranje penzija. Ali, nema potrebe da se novac uzima iz džepova radnika, ima nešto i u džepovima milijardera", rekao je vođa sindikata "Sud-rejl" Fabijen Viledju.

Noseći zastave sindikata, grupa od oko 200 do 300 demonstranata upala je u lobi firme, punog crvenog dima zbog baklji, i uzvikivala riječi popularne među demonstrantima - "Mi smo ovdje, čak i ako to Makron ne želi, mi smo ovdje".

Slična scena dogodila se ovog mjeseca u pariskoj kancelariji firme "Blekrok".

SRNA