Svijet

EU želi da zabrani tranzit robe kroz Rusiju - Kijevu milijardu evra za nabavku raketa

Autor Dušan Volaš

Evropska komisija će u narednim danima predložiti 11. paket sankcija Moskvi, objavio je list "Politiko", pozivajući se na diplomate. Predstavnici EU razmatraće taj prijedlog na narednom sastanku u srijedu, 10. maja.

Izvor: YouTube/Screenshot

"Blumberg" je ranije javio da EU planira da u novi paket sankcija Rusiji uvrsti restrikcije tranzita robe preko Rusije.

U planu su i mjere protiv isključenja transpondera na brodovima.

EU razmatra i mehanizam za sankcionisanje zemalja koje pomažu Rusiji u izbjegavanju dosadašnjih sankcija. Glavni cilj tog mehanizma biće da odvrati zemlje od pomaganja Rusiji i da smanji i prekine trgovinske kanale koje Moskva može da iskoristi.

Novi paket mjera uključivaće ograničenja za prikolice kako bi se spriječili slučajevi u kojima ruski kamioni navodno povezuju svoj teret sa kamionima iz EU kada stignu do granica EU. EU želi i da proširi postojeća ograničenja na vozila, napredne tehnologije, industrijsku robu, gvožđe, čelik i prerađene proizvode koji koriste metale obuhvaćene sankcijama, navodi TASS.

Pomoć za nabavku raketa i municije

Savjet EU usvojio je danas mjeru pomoći Ukrajini u vrijednosti od jedne milijarde evra za zajedničku nabavku raketa i municije.

"Savjet je danas usvojio mjeru pomoći vrijednu milijardu evra u okviru Evropskog mirovnog fonda (EPF) koja će dodatno doprinijeti jačanju sposobnosti i otpornosti Ukrajine. Mjerom pomoći će se finansirati obezbjeđivanje ukrajinskih oružanih snaga municijom kalibra 155 milimetara", navodi se u saopštenju.

Isti izvor navodi da će, ako bude zahtijevano, zajedničku nabavku projektila organizovati sve zemlje članice EU posredstvom evropske odbrambene industrije.

SRNA