Svijet

Ko je Jevgenij Prigožin: Od "fast fuda" do pokušaja vojnog udara u Rusiji

Autor Nikolina Damjanić

Jevgenij Prigožin (62) ima živopisnu biografiju. Od presuda za krađu, preko ketering usluga do osnivanja grupe Vagner, private vojne kompanije.

Izvor: Twitter/screenshot/ChuckPfarrer

Prema pisanju ruskih medija, 1979. bio je osuđen na uslovnu kaznu od dvije i po godine zatvora zbog krađe, a 1981. osuđen je na 13 godina zatvora zbog pljačke i drugih zločina. Kad je izašao na slobodu, 1990. godine, započeo je svoj biznis - prodaju hot dogova.

Prvi put se proslavio kao vlasnik ketering kompanija i restorana i kao snabdjevač hranom i pićem zvaničnih događaja u Kremlju. Jedna od njegovih najslavnijih fotografija je ona na kojoj služi hranu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, te je naknadno je dobio nadimak „Putinov kuvar”.

Izvor: kremlin.ru

I Prigožin i Putin su iz Sankt Peterburga i znaju se odavno, možda još od devedesetih, dok je Putin radio u kabinetu gradonačelnika Sankt Peterburga i svraćao u Prigožinov restoran, popularan među lokalnim zvaničnicima.

Prigožinov posao sa keteringom je cvjetao, proširivši se na državne tendere za snabdjevanje hranom škola, vrtića i, na kraju, vojske – pokupivši ugovore vrijedne više od tri milijarde dolara, prema istrazi Fondacije za borbu protiv korupcije, koju je osnovao ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni.

Njegove operacije van kuhinje uvrstile su ga u jednog od najmoćnijih ruskih tajkuna.

Prigožin je 2014. godine osnovao "Vagner", privatnu vojnu kompaniju koja učestvuje u ratu u Ukrajini.

"Vagnerovci" su osim u Ukrajini vojno angažovani i na drugim mjestima, uključujući Siriju, Libiju, Centralnoafričku Republiku i Mali.

Niz godina Prigožin je oštro negirao bilo kakvu umješanost u osnivanje private vojne grupe. Čak je tužio novinare zbog nagovještaja da ima veze sa grupom.

U septembru 2022. godine, šest mjeseci od početka ruske invazije na Ukrajinu, Jevgenij Prigožin je priznao da je osnovao Vagner jer se pokazalo da je to jedna od efikasnijih ruskih jedinica u ratu.

Krajnje odan Putinu, Jevgenij Prigožin se nije ustručavao da glasno izrazili nezadovoljstvo komandom i odlukama regularne ruske vojske u Ukrajini istovremeno dok su pripadnici "Vagnera" podnijeli velike žrtve u mnogim borbama, a pogotovo u Bahmutu. Tokom i nakon bitke za taj grad Prigožin praktično postaje medijska ličnost zbog svojih redovnih izvještaja, objava i prijetnji.

On je zajedno sa čečenskim liderom Ramzanom Kadirovim kritikovao i ismijavao jednog od glavnih ruskih generala Aleksandra Lapina zbog njegovih neuspjeha u Ukrajini.

Više puta je žestoko kritikovao ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Jednom takvom porukom počela je i sinoćnja pobuna "Vagnera". Prigožin je u javno emitovanom snimku optužio Šojgua i rusko vojno vodstvo da su napali kamp "Vagnera" topovima, helikopterima i raketama. Zatim je zaprijetio da će 25.000 vojnika "Vagnera" marširati prema Moskvi i smijeniti vojno rukovodstvo zbog čega u Rusiji od sinoć traje unutrašnja kriza. Prigožin je trenutno u Rostovu na Donu, gradu na jugu Rusije, koji za sada, ako je suditi po izvještajima, mahom kontrolišu snage "Vagnera" iako je situacija mirna.

(Politika/MONDO)