Svijet

ISPRAVKA: Nije istina da novi zakon u Njemačkoj omogućava "promjenu biološkog pola"

Autor Dušan Volaš

Ispravljamo prvobitnu netačnu verziju teksta.

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Na portalu MONDO 23. avgusta 2023. godine objavljena je vest pod naslovom naslovom "Dovoljno je samo da saopšte odluku: Nijemci će moći da mijenjaju pol svakih godinu dana", međutim naš portal je manipulisao činjenicama i senzacionalistički pristupio ovoj temi i objavio je netačnu tvrdnju.

MONDO portal je objavio ovu informaciju pre nego što je njemačka vlada usvojila nacrt ovog zakona, tvrdeći tom prilikom da je pravni akt koji je mesecima kasnije usvojen "službeno utvrđuje društveni i biološki pol osobe bez obzira na stvarni biološki status", što nije tačno - novi zakon u Njemačkoj ne utvrđuje promenu biološkog pola.

Istina je da je njemački Bundestag 12. aprila 2024. godine usvojio zakon kojim se transrodnim, interpolnim i nebirnimm osobama olakšava promjena roda i imena u ličnim dokumentima, dok takođe nije istina da će "moći da mijenjaju pol svakih godinu dana". Preciznije, na stranici Savezne kancelarije za pitanja porodice i civilnog društva objašnjava se da je "nova promjena roda i imena u ličnim dokumentima" moguća posle 15 mjeseci, s tim da se tim zakonom samo uređuje pitanje pod kojim uslovima je moguća promjena upisa roda i imena u dokumentima. Konkretno, njime se ne tretiraju medicinske prilagodbe izgleda primarnih i sekundarnih polnih karakteristika.

Portal MONDO je među regionalnim medijima koji su se na senzacionalistički način bavili ovom temom i na taj način smo doveli u zabludu svoje čitaoce. Ovom prilikom se izvinjavamo i ispravljamo netačnu vest.