Svijet

Uragan "Idalia" pogodio Floridu: Stotine hiljada ljudi bez struje, dvoje mrtvih

Autor Dragana Božić

Uragan Idalija danas je pogodio Floridu kao oluja treće kategorije sa razornim posljedicama širom obale Meksičkog zaliva.

Izvor: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Potopljene su kuće i vozila, dok su ulice pretvorene u rijeke, a dvije osobe poginule su u saobraćajnim nesrećama povezanim sa nevremenom, objavio je AP.

Više od 260.000 potrošača je bez struje, dok je snažan vjetar obarao drveće i dalekovode, a voda prekrila ulice. Neke kuće uz obalu su potopljene skoro do krovova, a neke građevine su srušene.

"Oboreno je više stabala, putevi su prekriveni krhotinama, ne dolazite. Širom ostrva eksplodiraju plinske boce", objavila je vatrogasna služba u mjestu Sidar Ki, gdje su talasi bili visoki dva metra, a veći dio centra je poplavljen.

"Idalia" je pogodila Floridu u regionu Big Bend, blizu mjesta Kiton Bič, kao uragan treće kategorije, praćen vjetrovima od 205 kilometara na sat.

Nekoliko sati kasnije oslabio je u prvu kategoriju, kada je prešao na teritoriju južne Džordžije. Očekuje se da će Idalija imati snagu uragana dok ne zahvati Sjevernu i Južnu Karolinu kao tropska oluja, prenosi Glas Amerike.

U Tampi su ulice pretvorene u rijeke, kao i u glavnom gradu Talahasiju, gdje je struja nestala i prije udara uragana.

Gradonačelnik Talahasija Džon Dejli pozvao je sve stanovnike da ostanu gdje su, jer je previše opasno da izlaze napolje i da pokušaju da se evakuišu. Stanovnicima priobalnog područja Floride ranije je naloženo da se evakuišu.

"Ne rizikujte život glupim potezima. Ova oluja je snažna. Ako ste u kući, ostanite tu dok ne prođe", rekao je guverner Floride Ron Desantis.

U nekim mjestima bi poplavni talasi mogli da budu visoki i do 4,9 metara.

Nacionalna meteorološlka služba u Talahasiju nazvala je "Idaliu" "događajem bez presedana", s obzirom na to da zaliv do Big Benda nikada nije pogodio veliki uragan.

Vlasti na Floridi, koja se i dalje oporavlja od prošlogodišnjeg uragana Ijan, plaši se katastrofalnih posljedica "Idalie".

Na Floridi je mobilisano oko 5.500 pripadnika Nacionalne garde i otvorena su skloništa. U Tarpon Springsu, sjeverozapadno od Tampe, 60 pacijenata evakuisano je iz bolnice zbog opasnosti od poplavnih talasa.

Vanredno stanje zbog Idalije proglašeno je i u Džordžiji i Južnoj Karolini, gdje su mobilisane stotine pripadnika Nacionalne garde.

Na aerodromu u Valdosti, u Džordžiji, zabilježeni su naleti vjetra od 101 kilometar na sat, a južno od Valdoste je zatvoren i jedan autoput.

Oluja treće kategorije smatra se velikim uraganom, dok četvrta "izaziva katastrofalnu štetu", prema Nacionalnom centru za uragane.

U Ijanu, uraganu pete kategorije, prošle godine je stradalo gotovo 150 osoba, a oštećeno je 52.000 objekata.

Sezona uragana obično traje do kraja novembra, sa vrhuncem u avgustu i septembru. 

(FoNet)

Tagovi