Svijet

RUTE NASLJEĐUJE STOLTENBERGA? Holandskog premijera podržavaju Britanija, SAD, Njemačka i Francuska

Autor Dragana Božić

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Njemačka su podržale odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea da naslijedi Jensa Stoltenberga na mjestu generalnog sekretara NATO, što znači da je najveći favorit za tu funkciju, objavio je Rojters.

Izvor: Shutterstock

Kada se Stoltenberg povuče u oktobru, njegov nasljednik preuzeće dužnost u ključnom trenutku, sa zadatkom da održi podršku članica NATO za skupu odbranu Ukrajine od ruske invazije i da se istovremeno čuva se od bilo kakve eskalacije koja bi uvukla alijansu u direktan rat sa Rusijom.

"Predsjednik Džo Bajden snažno podržava kandidaturu premijera Rutea za sljedećeg generalnog sekretara NATO. On duboko razumije važnost alijanse, prirodni je lider i komunikator i njegovo vođstvo bi dobro poslužilo u ovom kritičnom trenutku”, rekao je jedan američki zvaničnik, prenosi Glas Amerike.

U zavisnosti od ishoda predsjedničkih izbora u SAD, sljedeći šef NATO će, možda, morati da se suoči sa drugim mandatom Donalda Trampa, koji je ranije ovog mjeseca izazvao žestoke kritike zapadnih zvaničnika zbog dovođenja u pitanje njegove posvećenosti odbrani saveznika ako bude ponovo izabran.

Rute je proteklog vikenda pozvao evropske lidere da "prestanu da kukaju i prigovaraju“ zbog Trampa i da se umjesto toga usredsrede na ono što bi mogli da urade da ojačaju odbranu i pomognu Ukrajini.

Podržavajući Rutea, britanski Forin ofis je rekao da je on veoma poštovana ličnost u NATO sa ozbiljnim odbrambenim i bezbjednosnim akreditivima i neko ko će osigurati da vojni savez ostane jak i spreman za eventualnu potrebu da se brani.

Visoki francuski zvaničnik rekao je da je Pariz takođe podržao Rutea, dodajući da je predsjednik Emanuel Makron pristalica imenovanja Holanđanina na tu funkciju, a portparol njemačke vlade je naveo da Rutea podržava i kancelar Olaf Šolc.

Javna podrška Vašingtona, koji ima vodeću ulogu u savezu, i tri velike evropske nacije stavljaju Rutea u ulogu favorita, ali jedan visoki diplomata je upozorio da dogovor još nije postignut i da bi mogao da se pojavi i neki drugi kandidat.

Lideri NATO se imenuju konsenzusom.

Estonska premijerka Kaja Kalas i letonski ministar inostranih poslova Krisjanis Karins takođe su nagovijestili da su zainteresovani za funkciju generalnog sekretara NATO, ali za sada nisu zvanično predstavljeni kao kandidati. 

(Mondo/agencije)

Tagovi