odisejev (s)let

Amerika danas slijeće na Mjesec – prvi put poslije 50 godina

Autor Dragana Božić

Letjelica zvaničnog imena "Nova-C" je prethodno, poslije sedmominutnog orbitalnog manevra, ušla u kružnu orbitu Mjeseca, na visini od 92 kilometara iznad njegove površine

Izvor: YouTube / SciNews

Nakon što je juče ušla u Mjesečevu orbitu, svemirska letjelica "Odisej" bi, pod pretpostavkom da će se završni dio njenog leta odvijati po planu, u naredna 24 sata trebalo da sleti na Mjesec, odnosno na krater Malapert A udaljen 300 kilometara od mjesečevog južnog pola.

Taj lunarni lender, privatne kompanije Intuitive Machines, će u tom trenutnku https://mondo.ba/tag1355/mjesec/1 prva američka letjelica koja se spustila na Zemljin prirodni satelit poslije više od 50 godina.

Letjelica zvaničnog imena "Nova-C" je, poslije sedmominutnog orbitalnog manevra ušla u kružnu orbitu Mjeseca, na visini od 92 kilometara iznad njegove površine.

Intuitive Machines navodi da je "Odisej" u odličnom stanju, kao i da će tokom leta po lunarnoj orbiti, na razdaljini od oko 384.000 kilometara od Zemlje, kontrolori misije u Hjustonu detaljno pratiti podatke o letu.

Američka svemirska agencija (NASA) na svom zvaničnom sajtu odbrojava vrijeme do spuštanja robotske letjelice na površinu Mjeseca.

Letjelica "Nova-C" uspješno je lansirana prošlog četvrtka iz svemirskog centra "Kenedi" na Floridi, na vrhu rakete Falcon 9, proizvodu kalifornijske kompanije SpaceX milijardera Ilona Maska.

(MONDO)

Tagovi