Svijet

Dronovi provociraju ruski PVO: Sprema se ključna bitka na Krimu

Autor Dušan Volaš

Let 593 Aeroflota putovao je od Moskve do Hong Konga ali je zbog greške pilota avion završio na planini.

Izvor: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Američki dron RQ-4 Global Hawk ponovo leti nad istočnim delom Crnog mora uz rusku obalu i u blizini Krimskog mosta, piše "TV Front". Ovo je drugi dan za redom da ovaj strateški izviđač izvodi misiju osmatranja Krima, položaja PVO na Krimu i Kerčkom moreuzu što ukazuje da se uskoro najvjerovatnije sprema raketni napad na most ili na rusku vojnu infrastrukturu na Krimu.

Sjedinjene Američke Države su saopštile inače da su u februaru Ukrajini poslale više od 100 raketa ATACMS dometa 300 km koje su već korištene za napad na aerodrom Džankoje. Takođe mnogo pretpostavke, ali i prijetnje ukrajinskih zvaničnika i simpatizera, ali i prvokacije ruske PVO koja brani most ukazuje da će ovaj objekat biti najvjerovatnije uskoro meta intenzivnog raketnog napada.

Otuda i intenzivna višečasovna osmatranja zone Krima koji je rano ujutro u četvrtak bio napadnut mamcima kako bi se isporovcirala ruska PVO i utvrdila gdje se nalaze lokacije raketnih jednica, njihova brojnost i prije svega da li su mijenjali vatrene položaje od momenta posljednjeg napada.

(MONDO)