Svijet

Bajden najavio obnovu Gaze: "Vrijeme je da se rat završi"

Autor Dragana Božić

Predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je da je vrijeme da se rat u Pojasu Gaze završi i da Hamas "više nije sposoban" da izvrši napad velikih razmjera na Izrael.

Izvor: lev radin/Shutterstock

On je pozvao Izraelce i Hamas da postignu dogovor o oslobađanju preostalih talaca u zamjenu za produženi prekid vatre, prenio je AP.

"Ovo je zaista odlučujući trenutak. Izrael je uputio svoj prijedlog. Hamas kaže da želi prekid vatre. Ovo je prilika da se dogovorom dokaže da to zaista misle", rekao je Bajden predstavljajući sporazum u tri faze koji su izraelski zvaničnici ponudili Hamasu.

Američki predsjednik je dodao da su Palestinci prošli kroz pakao i da je bilo previše žrtava.

On je naglasio da će Amerika uvijek voditi računa da Izrael ima na raspolaganju ono što mu je potrebno da se odbrani.

Bajden je istovremeno podvukao da postoji rizik od dodatne izolacije Izraela u svijetu i da dogovor o završetku rata može da doprinese boljoj integraciji Izraela u regiju, uključujući odnose sa Saudijskom Arabijom.

Hamas je do sada zahtijevao garancije da će rat biti završen i da će se izraelske trupe potpuno povući iz Pojasa Gaze u zamjenu za oslobađanje svih talaca. Izrael je to do sada odbijao. 

NAJAVIO OBNOVU POJASA GAZE U OKVIRU NOVOG PLANA

SAD će raditi sa međunarodnim partnerima na obnovi domova, škola i bolnica uništenih tokom rata u Pojasu Gaze ukoliko bude postignut prekid vatre između Izraela i Hamasa, izjavio je američki predsjednik DŽozef Bajden.

"SAD će raditi sa partnerima na obnovi domova, škola i bolnica u Gazi da bi pomogle da se oporave zajednice koje su uništene u haosu rata", rekao je Bajden na konferenciji za novinare.

On je predstavio prijedlog o prekidu vatre u tri faze koji je Izrael uputio Hamasu i pozvao obje strane da postignu dogovor.

Bajden je objasnio da će prva faza trajati šest sedmica i uključivati privremeni prekid vatre, potpuno povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca sa obje strane.

Druga faza, rekao je Bajden, predstavljala bi trajni prekid svih neprijateljstava i mogla bi da uključi oslobađanje svih preostalih talaca, kao i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz enklave ako se ispoštuju bezbjednosne garancije za Izrael.

Treća faza bi bila početak velike obnove Gaze, uz učešće međunarodnih partnera, rekao je Bajden.

(Srna/Mondo)