Svijet

Pobjeda EPP na izborima, desnica i krajnja desnica povećali broj mandata

Autor Nikolina Damjanić

Evropska narodna partija desnog centra osvojila je najviše 184 poslaničkih mjesta na izborima za Evropski parlament, pokazuju prvi preliminarni rezultati koji su objavljeni u Briselu.

Izvor: Shutterstock

Ovi rezultati pokazuju da će EPP i Progresivna alijansa socijalista i demokrata ostati najveće grupacije u EP, ali i da su desničarske partije povećale broj mandata u EP.

EPP je povećao broj mandata sa 176 na 184, dok je Progresivna alijansa socijalista i demokrata pretrpila blagi pad i imaće 139 poslanika u novom sazivu EP.

Najveće gubitke pretrpjele su grupacije Obnovimo Evropu, kojoj pripada i partija Preporod francuskog predsjednika Emanuela Makrona, kao i grupacija Zeleni-Evropski slobodarski savez.

Obnovimo Evropu će u novom sazivu EP imati 80 poslanika, dok je ranije imala 102 poslanika, a Zeleni će imati 52 poslanika, dok su ranije imali 72 poslanika.

Prvi preliminarni rezultati ukazuju da su desničarske stranke povećale broj mandata na izborima, pa će tako Identitet i demokratija, koji okuplja stranke desnice poput Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen, imati 58 poslanika, dok je ranije imala 49, a Evropski konzervativci i reformisti, kojima pripadaju i Braća Italije italijanske premijerke Đorđe Meloni, imaće 72 poslanika, dok su ranije imali 69.

Ljevica će u novom sazivu imati 36 poslanika, partije koje se ne dovode u vezu ni sa jednom političkom grupacijom 46, a ostali 52 poslanika.

Preliminarni rezultati objavljeni su nakon što su zatvorena birališta na izborima za Evropski parlament u svim državama članicama.

(Agencije/MONDO)