Svijet

Američki ministar odbrane: Nema širenja NATO-a u bliskoj budućnosti

Autor Željko Svitlica

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je u Briselu da ne postoje naznake da će ova vojna alijansa nastaviti sa širenjem (primanjem novih članica) u u bliskoj budućnosti.

Izvor: YouTube/printscreen/PBS NewsHour

Ostin je ovo izjavio odgovarajući na pitanja o mogućem članstvu Ukrajine u NATO-u, ali je, kako je objavio Rojters, "zaobišao to pitanje, rekavši samo da proširenje NATO-a nije vjerovatno u kratkom roku".

"Što se tiče širenja NATO-a, mislim da je to odluka koju će 32 članice (NATO) alijanse donijeti u nekom trenutku, ne vidim nikakvu želju ili naznake da ćemo nastaviti sa širenjem u bilo kom trenutku u bliskoj budućnosti", rekao je Ostin.

Ostin je rekao da vjeruje da će uvijek postojati zemlje koje bi željele da se pridruže NATO-u, ali u ovom trenutku alijansa želi da se fokusira na uključivanje svojih najnovijih članica, Švedske i Finske.

"Mislim da bi u ovom trenutku članovi alijanse vjerovatno željeli da vide kako se stvari stabilizuju i smiruju dok primamo nove članove i nastavimo da usavršavamo naše planove", rekao je Ostin, prenosi Rojters.

Izjava dolazi istog dana u kojem je predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao da je jedan od ruskih uslova za mirovne pregovore "izjava Kijeva da se odriče namjera da uđe u NATO."

Ostin je takođe hvalio "vojne uspjehe Kijeva" u ratu protiv Rusije i rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin nije u poziciji da zahtjeva od Ukrajine da prekine rat.

(MONDO)