Svijet

"ZA EVROPU JE JEDNA STVAR NAJVAŽNIJA U ODNOSU SA RUSIJOM" Marin le Pen šokirala Ukrajinu

Autor Dragana Božić

Lider desničarske partije "Nacionalno okupljanje" Marin le Pen smatra da Ukrajina ne može da dobije rat sa Rusijom.

Izvor: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Lider desničarske partije "Nacionalno okupljanje" u Francuskoj Marin le Pen smatra da Ukrajina ne može da pobijedi u ratu protiv Ruske Federacije, prenosi "RIA Novosti". Prema njenim riječima, pregovori sa Rusijom su "nužni".

"Da li zaista vjerujete da možemo da se dogovorimo o miru bez razgovora sa jednom od zaraćenih strana? Mi ćemo morati da razgovaramo sa Rusijom da pokušamo da nađemo pozitivan izlaz za Ukrajinu s obzirom na to da Kijev sukob očigledno ne može da dobije", izjavila je le Pen u intervjuu za španski list "Periodico".

Na pitanje novinara da li podržava ideju da se Ukrajine pošalje vojna pomoć, odgovorila je da je "za" podršku Kijevu. Međutim, smatra da treba razmisliti o novom paketu sankcija.

Navela je primjer "energetskog rata" koji se pokazao kao kontra produktivan za ekonomiju starog kontinenta. Le Pen je istakla da je najvažnije da Evropa ne uđe u direktan sukob sa Rusijom.

"Suviše dobro poznajem mehaniku rata da ne bi ponovila strašne greške iz prošlosti. Ne želimo više da budemo uvučeni u strahote koje bi, ako bi se desile, značile konačan kraj Evrope", podvukla je Le Pen.

Da podsjetimo, na nedavno održanim izborima za Evropski parlament, najviše glasova u Francuskoj osvojilo je "Nacionalno okupljanje" koje zajedno predvode Marin le Pen i Žordan Bardel. Predsjednik Francuske Emanuel Makron je odmah raspustio parlament i raspisao vanredne parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul.

(MONDO)