Svijet

AMERIČKI SVEŠTENIK PREŠAO U PRAVOSLAVLJE I POSTAO SRPSKI POP: Kako je odlučio da promijeni vjeru?

Autor Ivana Lazić

Partenijus Tarner, nekadašnji protestant, prešao je u pravoslavlje i radi kao sveštenik u srpskoj crkvi Svete Petke u Nešvilu, SAD.

Izvor: Youtube/ Serbian News USA

Srpska crkva Sveta Petke nalazi se u Nešvilu, u SAD, a u njoj su mnogi katolici i protestanti riješili da pređu u pravoslavlje. Među njima je i jedan sveštenik koji je promijenio veru. Riječ je o Partenijusu Tarneru, nekadašnjem protestantu, koji danas služi u Crkvi Svete Petke, kao srpski pop.

Tarner se prvi put u pravoslavnoj crkvi našao na Havajima. Tada je želio da nauči grčki jezik, te je otišao u grčku crkvu.

"Odrastao sam u oficirskoj porodici, živio sam širom planete. Bio sam u prilici da naučim dosta o drugim kulturama i vjerama, budizmu, islamu... Ali odrastao sam kao protestant. Otišao sam na koledž da studiram umjetnost, ali osjećao sam da mi nešto dublje fali", navodi on.

Posle studija, Tarner je živeo u San Francisku, a potom i u Tenesiju, odakle je porijeklom njegova supruga. Obilazili su ruske pravoslavne crkve, a jedno vrijeme držali pravoslavnu knjižaru i kafe.

Sveštenik u srpskoj crkvi Tarner je postao kada je otišao u penziju. Tada je dobio poziv za pomoć od srpskog sveštenika Bojana, koji ga je zamolio za pomoć u radu crkve.

Američki sveštenik postao srpski pop
Izvor: youtube.com/Serbian News USA

Zanimljiv je i način na koji Tarner objašnjava zašto je promijenio vjeru i od protestanta postao pravoslavac.

"Na koledžu, dok sam učio filozofiju, znao sam da nešto nedostaje u mom životu. Osjećao sam da postoji neki drugi svijet. Neki mistički element, koji nisam potpuno doživio. Bar ne u praksi. Neke obične stvari, poput posta. Znao sam za to iz gospela, ali mi to nikada nismo praktikovali. Ili, recimo, život u molitvi".

"Kada sam studirao umjetnost, počeo sam da širim svoja iskustva. Otišao sam na zen meditaciju. Počeo sam da prihvatam istočnjačku filozofiju. Počeo sam da shvatam razliku između zapadnog i istočnog svijeta. Znao sam da je originalno hrišćanstvo negdje istočno. Shvatao sam da treba da okrenem prema istoku. Svjetlo dolazi sa istoka... Svjetlo hrišćanstva dolazi iz istočnog sveta, iz Jerusalima..,", kaže on.

(Mondo, I.L.)

Tagovi