Svijet

OLUJA OPUSTOŠILA TEKSAS, 2 MILIONA DOMOVA BEZ STRUJE! Razorni vjetrovi duvaju i kreću se prema unutrašnjosti

Autor Dragana Božić

Beril, najraniji ovosezonski uragan pete kategorije, oslabio je nakon što je opustošio teksaške gradove.

Izvor: Mark Felix / AFP / Profimedia

Tropska oluja Beril sa olujnim vjetrom i prolomom oblaka poharala je Teksas u ponedjeljak i krenula ka unutrašnjosti, zatvorivši naftne luke i otkazavši stotine letova, ostavljajući više od dva miliona domova i preduzeća bez struje. Beril, najraniji ovosezonski uragan pete kategorije, oslabio je nakon što je opustošio teksaški priobalni grad Matagorda i krenuo prema Hjustonu, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Oluja, za koju se očekivalo da će ubrzano slabiti kako se bude kretala ka unutrašnjosti, prošle nedjelje se razorno obrušila na Jamajku, Grenadu i Sveti Vincent i Grenadine, a tom prilikom je poginulo 11 osoba, srušene su zgrade i električni vodovi. U Teksasu, šerif okruga Haris Ed Gonzalez rekao je u ponedjeljak na X da je jedna osoba poginula nakon što je drvo palo na kuću, prema preliminarnim informacijama.

Energetska industrija ove savezne države, najveći proizvođač američke nafte i prirodnog plina, pripremila se za posljedice oluje Beril, koja je usporila rafinerijske aktivnosti i izazvala evakuacije na pojedinim proizvodnim lokacijama. "Oluja opasna po život i obilne padavine trenutno pogađaju dijelove Teksasa. Razorni vjetrovi duvaju duž obale i kreću se prema unutrašnjosti", saopštio je NHC čak i prije nego što je Beril izgubio snagu.

Nakon upozorenja da bi mogla uslijediti smrtonosna oluja, stanovnici su požurili da osiguraju prozore i nabave gorivo i druge osnovne stvari. Prije zore, jaki udari vjetra i jaka kiša pogodili su Galveston, Sardžent, Lejk Džekson i Friport, pokazali su televizijski snimci. Do kasnog jutra, brojna srušena stabla blokirala su puteve u Hjustonu, dok je najgori dio oluje već prošao.

(Mondo)

Tagovi