Svijet

Nastavljaju se nemiri na ulicama širom Velike Britanije, policija izvela konjicu

Autor Aleksandra Virijević

Nemiri u Velikoj Britaniji ekslirali su tokom vikenda.

Izvor: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

U Velikoj Britaniji je tokom prošle nedjelje došlo do ozbiljnih nemira, koji su esklairali tokom vikenda. Zbog ubistva tri djevojčice u plesnoj školi u Sautportu, na hiljade ljudi je izašlo na ulice, a protesti su ubrzo postali veoma nasilni. Kao prenose mediji, ovo su ujedno i najveći nemiri sa kojima se zemlja suočava u posljednjih nekoliko godina.

Do eskalacije sukoba je došlo nakon što su se društvenim mrežama proširile lažne informacije o tome da je osumnjičeni za ubistvo bio radikalni muslimanski migrant. U neredima je učestovalo na hiljade demonstranata koji se protive migrantima, prenosi CNN.

Policija je saopštila da je osumnjičeni, Aksel Rudakubana (17), rođen u Britaniji, ali su protesti anti-imigracionih i anti-muslimanskih demonstranata nastavljeni. Okupljanje je preraslo u nasilje, paljenje i pljačku. Nasilni nemiri izbili su u Liverpulu, Bristolu, Halu i Belfastu, četiri grada na različitim krajevima Velike Britanije .

Snimci na društvenim mrežama pokazuju demonstrante koji su u nedjelju vandalizovali i zapalili dva hotela na sjeveru Engleske: jedan u Tamvortu, koji je ranije kritikovao lokalni političar zbog smještaja tražilaca azila, i drugi u Roteramu.

Premijer Velike Britanije, Ser Kir Starmer, poručio je ekstremnim desničarima da će "požaliti" zbog svojih postupaka. Obraćajući se naciji u nedjelju, nakon haosa širom zemlje, premijer je obećao da će oni koji su umiješani u eskalaciju nereda "snositi punu zakonsku odgovornost".

U neredima uhapšeno 147 ljudi

Premijer Kir Starmer osudio je nasilne proteste tokom vikenda, u kojima je uhapšeno najmanje 147 osoba od subote uveče. On je upozorio da će svi umiješani u nasilje da odgovaraju.

"Građani ove zemlje imaju pravo da budu bezbjedni, a ipak smo vidjeli kako su muslimanske zajednice na meti, kao i napadi na džamije, druge izdvojene manjinske zajednice. Takođe, nacistički pozdravi na ulicama, napadi na policiju, bezobzirno nasilje zajedno sa rasističkom retorikom. Dakle, ne, neću se ustručavati da to nazovem pravim imenom - Desničarsko nasilje", rekao je Starmer iz Dauning strita u nedjelju.

Za ponedjeljka je zakazan hizan sastanak Kobri, posebnog odbora britanske vlade za reagovanje u vanrednim situacijama, dok nasilje ulazi u šesti dan. U njemu učestvuju relevantni ministri i predstavnici policije koji će raspravljati o odgovoru u narednim danima kako bi se osiguralo da se nasilne scene ne ponove.

Osvrćući se na nasilne scene u Roteramu, Starmer je opisao "divljačke bande sa namerom da krše zakon" i naglasio da nasilni izgrednici ne "predstavljaju našu zemlju."

Među uhapšenim licima nalazi se i Tomi Robinson, čije je pravo ime Stiven Jakslej-Lenon, a koji je optužen za podsticanje nereda iz svog odmarališta na Kipru putem onlajn objava. Izdat je novi nalog za hapšenje desničarskog vođe nakon što je napustio UK, pošto se nije pojavio na saslušanju u slučaju nepoštovanja suda ranije prošle nedjelje.

Migranti odgovorili

Nekoliko stotina desničara marširalo je kroz Midlsbro uzvikivajući parole protiv migranata. Pojedini učesnici protesta zaustavljali su automobile nasred ulice tražeći strane doseljenike među vozačima. Međutim, na drugim snimcima iz Midlsbroa, koje vodeći britanski mediji ne objavljuju, vidi se kako organizovane grupe migranata besomučno prebijaju učesnike protesta.

Šokantne scene zabeležene su i u Boltonu gde je policija, prema navodima BBC, morala da izvede konjicu na ulice kako bi pokušala da spreči sukob desničara i organizovanih grupa migranata iz Azije.

Podsjetimo, osumnjičeni za napad, Aksel Rudakubana (17), rođen je u Kardifu, prestonici Velsa. On je nožem izbo tri djevojčice na času plesa u Sautportu nakon čega su antimigrantski i antimuslimanski protesti izbili koji su eskalirali u nasilje na ulicama.

(MONFO)